Verkiezingen in Suriname is schaken op schaakmat

De samenwerkende oppositionele partijen bestaande uit VHP, NPS, PL, DA’91 , SPA, BEP en KTPI willen samen ten strijde trekken om na 25 mei 2015 regeermacht te werven. Aangezien de Megacombinatie onder leiding van Desi Bouterse een zeer corrupt en desastreus beleid aan het voeren is, moet het voor de samenwerkende oppositionele partijen niet al te moeilijk zijn om dit nobele doel te bereiken. Echter, zuiver etnisch gezien, zal dit een hoofdpijndossier worden voor de grootste oppositiepartij binnen deze combinatie, namelijk de VHP. De achterban van zowel NPS als DA’91 is van Afro-Surinaamse afkomst. En beide partijen zullen in de onderhandelingen plaatsen op DNA-niveau, DR-niveau en RR-niveau willen opeisen. De achterban van zowel PL als KTPI is van Javaanse afkomst. Ook zij zullen op alle 3 niveaus plekken willen opeisen. SPA heeft geen noemenswaardig achterban, welke in zetel vertaald kan worden. Maar ook SPA zal zich op alle fronten geaccommodeerd willen worden. De grootste achterban van VHP bestaat uit Hindoestanen uit de kustdistricten. In de afgelopen jaren hebben kleine partijen zoals Naya Kadam en UPS zich aangesloten bij de VHP. In de 2 afgelopen verkiezingen (2005 en 2010) heeft UPS bewezen dat ze meer dan 10.000 stemmers op de been heeft kunnen brengen. Het bestuur van UPS heeft zich (ondanks een redelijk achterban) aangesloten bij de VHP. DA’91, die nog geen 500 stemmen heeft vergaard in de verkiezingen van 2010, blijft zich wel als zelfstandig partij profileren binnen de samenwerkende oppositionele partijen.
U als lezer voelt het al aankomen. Dit is namelijk niet rechtvaardig. Partijen welke geen bestaansrecht hebben of dezelfde achterban hebben, zullen zich moeten opheffen en/of samenvoegen bij een grotere en gelijksoortige achterban. Het is logisch dat DA’91 zich opheft, aangezien ze geen aanhang heeft. In het uiterste geval, kunnen ze zich samenvoegen met de NPS. Ook PL en KTPI zullen zich samen moeten voegen. Het is te gek voor woorden dat je bijvoorbeeld in kiesdistrict Paramaribo zowel KTPI als PL een contante zetel moet geven. Moet je in Commewijne zowel PL als KTPI een zetel geven? Moet je in Saramacca zowel de KTPI als PL een zetel geven? Moet je in Nickerie de PL als KTPI een zetel geven? Dan wordt Somohardjo inderdaad president van Suriname!!
Dat geldt natuurlijk ook voor NPS en DA’91. Sterker nog, in de meeste kustdistricten, na Paramaribo en Coronie, heeft NPS niks te zoeken. Het zou niet reëel zijn, als NPS in Commewijne, Saramacca, Wanica en Nickerie een zetel zou opeisen. Dat moeten ze overlaten aan de VHP en PL/KTPI. Zo heeft VHP niks te zoeken in Para, Coronie, Marowijne, Brokopondo en Sipalwini. Dat moeten ze overlaten aan BEP en NPS.
Santokhi is coördinator van de huidige Nieuw Front Combinatie. Eerlijkheid en rechtvaardigheid staan hoog in het vaandel bij hem. Hij is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bezig om zijn partij, de VHP naar een hoger niveau te stuwen. Er wordt dag en nacht gewerkt om een goede uitslag neer te zetten. Hij moet wel oppassen dat hij van een koude kermis thuis komt en de VHP achterban zwaar teleurgesteld achterblijft.
Ondergetekende is geen medeonderhandelaar, maar zou de heer Santhoki willen adviseren om vanuit de volgende uitgangspunten te onderhandelen, namelijk VHP/UPS als 1 partijcombinatie, NPS/ DA’91 als 1 partijcombinatie en, PL/KTPI als 1 partijcombinatie te benoemen. SPA mag in Paramaribo 1 contante zetel krijgen om de arbeidsrust te bewaren. En BEP mag als zelfstandig partij in het binnenland haar zetels binnenhalen. Als de onderhandelingen heel stroef verlopen, dan zou VHP moeten overwegen om UPS uit de VHP te zetten en vervolgens zou UPS zich via de achterdeur dan moeten aansluiten bij de samenwerkende oppositionele partijen. Dan hebben zowel de Afro-Surinamers, Hindoestanen, als de Javanen elk 2 partijen in de combinatie.
Ashwien Sewnaik

error: Kopiëren mag niet!