OS Sunnypoint al een maand verstoken van onderwijs

Frontfoto
OS Sunnypoint al een maand verstoken van onderwijs.1De Openbare School Sunnypoint kan sinds de start van dit schooljaar niet adequaat functioneren. Een groot deel van de ruim 560 leerlingen heeft al een maand geen onderwijs kunnen volgen. Wanhopige ouders hebben bij diverse instanties hun klacht gedeponeerd, echter zonder enige oplossing. DNA-lid Asiskoemar Gajadien heeft deze klachten ook ontvangen en is zich ter plaatse gaan orentieren. “Er is geen waterleidingvoorziening, waardoor ook toiletten niet gebruikt kunnen worden. Er zijn geen elektriciteitsvoorziening en meubilair voor ruim 10 leslokalen. Ook zijn er geen leerkrachten voor alle klassen en onvoldoende leermiddelen voor de 560 leerlingen. De werkomstandigheden van de leerkrachten zijn ronduit slecht te noemen.” Zo inventariseert Gajadien de problemen die hij op OS Sunnypoint heeft kunnen constateren.“Een groot deel van de leerlingen blijft thuis, een deel gaat vroeg naar huis en een ander deel moet onder zeer gebrekkige omstandigheden lessen volgen. Dit is verre van ideaal”, zegt Gajadien.
Acute en duurzame oplossing
Gajadien heeft de interventie van minister Ashwin Adhin van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling met spoed ingeroepen. “Er moet een acute en duurzame oplossing komen. Als deze situatie nog langer voortduurt, kan nu al voorspeld worden wat met de toekomst van deze leerlingen zal gebeuren. De school is ruim een maand geleden begonnen en het heeft er veel van dat dit voor al deze kinderen als een verloren schooljaar beschouwd kan worden ”, laat Gajadien de minister weten. En dan te bedenken dat Sunnypoint op een steenworp afstand van Paramaribo ligt. Er is een goede wegverbinding en de wijk ligt aan een vaste busroute.
Ook Sipaliwini kampt met identieke problemen
Dinsdag luidden de oudercommissies van de OS Makandi en de EBG-school Kajana in het district Sipaliwini ook de alarmbel. Het Minov werd hierbij verzocht om het volledig lager onderwijs in het dorp Kajana over te nemen. Volgens de ouders is er op elke school slechts één leerkracht aan het werk. Naast het feit dat er maar één leerkracht is, is de leerkracht van de Kajanaschool voor een week naar de stad voor een opleiding. De ouders vragen zich af of hun kinderen in het binnenland geen recht hebben op degelijk onderwijs. Zij doen een beroep op het ministerie om de kinderen het democratisch recht op onderwijs niet te ontnemen. Het wordt hoog tijd dat de Inspectie Basisonderwijs zaken goed inventariseert en waar nodig adequaat en slagvaardig handelt om dit soort taferelen tot het verleden te laten behoren. Ondertussen is de achterstand van deze kinderen, vergeleken met de andere scholen, al opgelopen tot een maand.

error: Kopiëren mag niet!