OD Roy Narain: ‘Minov kan geen meubilair leveren als lokalen niet over sloten beschikken’

Dat de situatie op de Openbare School Sunny Point erg is, is niet volledig de schuld van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov). Onderdirecteur Roy Narain geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat het Minov geen handelingen op de school kan plegen, zolang het formeel niet aan hun wordt overgedragen. Het gaat hier volgens de onderdirecteur om een nieuw gebouw, waar verschillende randvoorwaarden nog niet in orde zijn. Zo was het ook moeilijk om schoolmeubilair naar het complex te vervoeren, terwijl de lokalen niet over deursloten beschikten. Hij verzekerede wel dat de school dezelfde dag nog (gisteren) meubilair van Minov aangeleverd zou krijgen. NF/VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien trok eerder aan de bel over de situatie op deze school. Een groot deel van de 560 ingeschreven leerlingen komt niet naar school, omdat er geen faciliteiten zijn. Kinderen moeten op tafel zitten of staan om lessen te kunnen volgen. Niet elk kind heeft een stoel. De school heeft geen elektriciteit en is ook niet aangesloten op het waterleidingnet. Toiletten kunnen niet worden gebruikt. Er is geen meubilair voor 10 leslokalen en voor leerkrachten. Narain zegt dat de prioriteit uitgaat naar stoelen en tafels voor de leerlingen, waarna de leerkrachten ook aan de beurt zullen komen. Indien mogelijk zullen ook boekenkasten geleverd worden.
Explosieve groei is oorzaak tekort meubilair
Volgens Narain is het tekort mede veroorzaakt door de explosieve groei van het aantal leerlingen. De omgeving is volgens hem bekend als een kinderrijke buurt. Er zijn zelfs lokalen ingetrokken van de afdeling die voor de mulosectie was bedoeld. Deze lokalen werden niet voldoende benut, waardoor die ook zijn ingezet voor de lagere school. ‘Dit alles is om de kinderen tegemoet te komen, omdat zij anders overgeplaatst zouden moeten worden op andere scholen die ver van huis zijn’, benadrukt de onderdirecteur. Naast de school te Sunny Point zijn er volgens hem ook andere nieuwe scholen, vooral in het binnenland, die ook met soortgelijke problemen zitten. Het ministerie probeert dan zo snel mogelijk iedereen te helpen. Echter is het transport van meubilair naar het binnenland een moeilijke zaak die heel veel geld en tijd vergt. Ondertussen heeft hij naar een overzicht van al deze scholen gevraagd, dus vraagt hij de ouders, leerlingen en leerkrachten om een beetje geduld te betrachten, omdat dit alles in het belang van de kinderen is.
FR

error: Kopiëren mag niet!