Advocaat wil logboek kapitein in drugszaak rijstexporteur

Raadsman Irwin Kanhai vroeg aan waarnemend Hofpresident Ingrid Lachitjaran gisteren dat het Openbaar Ministerie (OM) het logboek van de kapitein van het schip, waarin 296.5 kilogram cocaïne is gevonden, overlegt. In november 2003 had de politie in Porto, Portugal, 296 kilo cocaïne op het schip Shyamlie aangetroffen. Volgens de advocaat had hij in eerste aanleg bij de kantonrechter ook gevraagd om dit logboek te zien. Echter werd hem na meerdere beloften medegedeeld dat het logboek nergens is aangetroffen. In deze zaak staat de rijstexporteur Shyam Guptar in hoger beroep terecht voor het feit dat hij het verderfelijk spul via Venezuela met zijn schip naar Portugal heeft gestuurd. Volgens de hoofdinspecteur, die als getuige optrad, kreeg de politie van Suriname een tip vanuit Nederland dat een schip van de verdachte met drugs in Portugal was aangemeerd. De politie in Suriname heeft hierdoor telefoongesprekken tussen verschillende mogelijke betrokkenen afgeluisterd, waardoor uit de codetaal die er besproken werd naar voren kwam dat Guptar een leidende rol had gespeeld. Zijn zoon Ryan is reeds in Portugal veroordeeld. Volgens Kanhai is nergens bewezen dat Guptar betrokken is geweest bij deze zaak. De bewijzen zijn allemaal op vermoedens gebaseerd. Ook het schip is niet van Guptar, maar van een rechtspersoon.
Vrijspraak en overschrijding redelijke termijn
Guptar is in 2012 door de kantonrechter integraal vrijgesproken van drugssmokkel wegens het ontbreken van wettig en overtuigend bewijs. Voor overtreding van de Vuurwapenwet kreeg hij drie maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd. Hoofdofficier van Justitie, Carmen Rasam, had namens het OM hoger beroep getekend tegen het vonnis. Rechter Anandkoemar Charan motiveerde toen dat de openbare behandeling van deze zaak binnen een redelijke termijn met meer dan zeven jaar is overschreden. Hij zei echter dat op de overschrijding de vaste jurisprudentie is dat het Openbaar Ministerie niet niet-ontvankelijk kan worden verklaard, maar dat er strafvermindering volgt. Volgens Charan bleek uit de afgeluisterde gesprekken van Guptar niet dat hij in versluierde taal over cocaïne sprak. Hij zei dat de vraag aan wie de 296 kilogram cocaïne toebehoorde onbeantwoord is gebleven. Deze zaak wordt op 20 januari 2015 verder behandeld.
FR

error: Kopiëren mag niet!