VRE zit reikhalzend uit te kijken naar uitkomst Petro Caribe

De Vereniging van Rijst- Exporteurs (VRE) kijkt reikhalzend uit naar de afspraken die de Surinaamse delegatie heeft gemaakt in verband met de Petro Caribe. Toen de rijstboeren hun stem hadden laten horen in verband met de te lage opkoopprijs van padie was een regeringsdelegatie met alle spoed vertrokken naar Venezuela. Intussen zijn er al maanden verstreken zonder dat er enige duidelijkheid is verschaft. Voorzitter van de VRE Bhagwatpersad Ramadhin geeft Dagblad Suriname te kennen dat hij via informele kringen heeft begrepen dat er contracten zijn gesloten. Hij weet echter nog steeds niet wat de inhoud en randvoorwaarden zijn.
Ramadhin waarschuwt dat indien de Staat geen duidelijke en consequente maatregelen treft over de opkoopprijs van padie, de rijstboeren over enkele maanden weer met hetzelfde probleem te maken zullen hebben. ‘Dan moeten de rijstboeren weer op straat gaan.’ Momenteel wordt een baal natte padie van 79 kilo voor SRD 50 opgekocht. De rijstboeren komen niet uit met dit bedrag. De staat had voorgehouden dat er mogelijkheden bekeken zouden worden uit de Petro Caribe deal om gunstige padie opkoopprijzen uit te halen.
Volgens Ramadhin moet ook niet vergeten worden dat niet alleen de kleine rijstverbouwers en de middenstandsboeren in financiële problemen zitten, maar ook de opkopers en de verwerkers. Ook zij hebben leningen lopen bij de bank die afgelost moeten worden ook al ligt de padie prijs gunstig of niet.
De staat had aan de kleine rijstboeren en de middenstandsboeren voorgehouden een subsidie van SRD 480 per hectare uit te keren. Dit heeft nog steeds niet plaatsgevonden, terwijl de rijstboeren dit geld nodig hebben om te investeren. Ramadhin weet niet of de grote rijstverbouwers in aanmerking zullen komen. De VRE zal eerst een afwachtende houding aannemen voordat zij protest aan tekenen om ook in aanmerking te komen voor deze subsidie. ‘Wij wachten even af.’ Nickerie telt bijkans 5 tot 6 grote rijstverbouwers.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!