Sirene voor waarschuwingsdoeleinden en op dak

De sirene is voor waarschuwings doeleinden enOp elke rijschool wordt men geleerd dat de politie, de ambulance en brandweer altijd voorrang hebben als die met sirene rijden. Bij het horen van een sirene en het zien van de zwaailichten moet men aan de kant voor deze voertuigen, die wij kunnen categoriseren onder de opvallende voertuigen. Heden ten dage blijken er ook onopvallende voertuigen te zijn die met een sirene bevestigd op het dashboard door de straten van Paramaribo rijden. Ze dwingen andere weggebruikers aan de kant te gaan en voorrang te verlenen.
Volgens inspecteur Humphrey Naarden van de publiciteitsdienst beschikt de politie over onopvallende voertuigen met sirene, een onbekend verschijnsel in Suriname. Volgens Naarden moeten deze voertuigen, op het moment dat zij gebruikmaken van de sirene, deze op het dak van het voertuig bevestigen, zodat het van een afstand zichtbaar is voor andere weggebruikers. “Tegenwoordig kan een ieder een sirene aanschaffen en die plaatsen in zijn of haar voertuig. Dat wil nog niet zeggen dat de persoon een politieambtenaar is”, aldus Naarden.
Volgens Naarden moet het rijden met zwaailichten en sirene volgens de regels die in de Rijwet zijn voorgeschreven. “De beste manier om dingen transparant te doen is om zaken op basis van de wet aan te pakken. Alles wat een politieambtenaar doet is op basis van de wet, er moet een wettelijk grondslag zijn”, aldus Naarden. Volgens de publiciteitsman is het de taak van de overheid om nieuwe wetten te maken of de bestaande wetten aan te passen aan de huidige situatie zodat zaken gedekt worden door de wet. “Als zaken misgaan wordt alles achteraf behandeld volgens de wet”, aldus Naarden.

error: Kopiëren mag niet!