Mahinder Jogi: ‘Bouterse e dangra a volk met zijn basiszorgverzekering’

‘President Desi Bouterse e dangra a volk met zijn basiszorgverzekering. Hij stuurt het volk abrupt de dood in.’ Zo bestempelt het VHP-assembleelid Mahinder Jogi de kwestie rond de basiszorgverzekering, die sinds 9 oktober in werking is getreden. Jogi die dagelijks op het veld is, wordt overladen met vragen van ongeruste burgers. Omtrent de basiszorgverzekering had de president doen overkomen alsof deze zaligmakend zou zijn en onderdeel zou zijn van het sociaal contract dat hij met het volk had gesloten. Hij had doen overkomen alsof de basiszorgverzekering perspectieven zou bieden voor het volk en dat de Staat zou opdraaien voor de onkosten. Maar de harde realiteit wijst uit dat het merendeel van de bevolking maandelijks keihard het bedrag van SRD 165 uit eigen zak moet ophoesten. Jogi is ervan overtuigd dat de basiszorgverzekering opgeschort moet worden en dat het oud systeem van de on- en minvermogenkaarten gecontinueerd moet worden.
Uitvoering basiszorgverzekering moet opgeschort worden
Jogi zegt ook dat Bouterse nooit de indruk heeft gewekt dat de on- en minvermogenkaarten zouden verdwijnen. Deze bieden ruimere dekking aan patiënten die een operatie of ingreep moeten ondergaan. Terwijl hiervan geen sprake is bij de basiszorgverzekering. Daar wordt tot een bedrag van SRD 30.000 gedekt. ‘Dus wanneer een persoon ernstig ziek is en de medische ingreep en de medische onkosten daaromheen het bedrag van SRD 30.000 overschrijden, wordt dit niet gedekt door de verzekering. Dan worden al de bezittingen van de zieke persoon op de veiling gegooid.’
Ook is het zo dat de instituten die moeten zorgdragen voor uitvoering van de verzekering nog niet in paraatheid zijn gebracht. Verder snapt de politicus de rol van de Kamer van Koophandel en Fabrieken, (KKF) niet in dit concept. ‘Het rammelt aan alle kanten.’ Volgens het assembleelid zou de overheid echt wijs handelen indien zij de uitvoering van de verzekering voor een bepaalde tijd opschort, totdat er duidelijkheid in zaken is verkregen en de premiebedragen acceptabel zijn. Het bedrag van SRD 165, dat de grootste doelgroep tussen de 16 en 59 jaar maandelijks moet betalen, is veel te hoog.
Ook is het voor Jogi onbegrijpelijk waarom studerenden vanaf de 16 jaar geen gratis zorgverzekering vanuit de Staat kunnen genieten. ‘Studenten moeten vrijstelling krijgen van betaling.’ Verder is het ook onduidelijk welke personen wel en welke niet in aanmerking komen voor de basiszorgverzekering. Deze is niet transparant en consequente richtlijnen hieromtrent ontbreken. De beoordeling hiervan is gewoon natte vinger werk, zegt Jogi met klem. ‘Want wanneer men een televisie en een wagen onder je huis ziet staan van je zoon, gaat men ervan uit dat je de SRD 165 per maand kan betalen. Terwijl een tv en auto beslist geen luxe meer zijn. En juist bij de persoon die gouddelver is en maar 4 hangmatten heeft staan in zijn hut, bij die persoon gaat men ervan uit dat hij niet in staat is om de premie te betalen.’ Dus schijn bedriegt, de waarheid is wat anders.
Jogi wijst erop dat vooral de landbouwer en de mevrouw die onder de markt verkoopt het zwaar te verduren zullen hebben. Vooral wanneer ze nog schoolgaande kinderen hebben. Volgens Jogi is Bouterse zich goed van bewust dat hij het volk in een wurggreep plaatst met deze basiszorgverzekering. Daarom begint hij nu al aan te kondigen dat er een verhoging van de kinderbijslag en de AOV-uitkering zal plaatsvinden. ‘Dus Bouterse weet waarmee hij bezig is, daarom begint hij stroop te smeren op de lippen van het volk.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!