Iamgold neemt zonnepanelenproject in gebruik

IamGold neemt zonnepanelenproject in gebruik.3
IamGold neemt zonnepanelenproject in gebruik.1Gisteren is het zonne-energie project in gebruik genomen door Iamgold/Rosebel Gold Mines. Het project werd volledig door Surinaamse aannemers uitgevoerd en is voor het land een mijlpaal in de geschiedenis. Het zonnepanelenproject is het eerste project waarbij zonne-energie wordt gewonnen binnen Suriname op zo een grote schaal. De target is om 5 megawatt energie op te wekken en Iamgold nodigt iedereen uit om mee te kijken, want het project presenteert zich als een open boek voor informatie.
Regelmatig kreeg Iamgold vanuit EBS het verzoek om minder te produceren, omdat het Surinaamse energiebedrijf de vraag naar elektriciteit aan Iamgold niet kon leveren. Door minder te produceren, verbruikte het mijnbedrijf ook minder energie.
In tegenstelling tot wat media vorige week schreven is het project op tijd gerealiseerd. Het is sinds eind augustus al operationeel en de afgelopen week heeft het energieproject zich al bewezen. Per dag werd er meer dan US$ 5.000 bespaard op energiekosten.
Al in november 2013 werd aangekondigd om zonne-energie te gaan gebruiken om elektriciteit op te wekken en binnen een jaar tijd is het gerealiseerd. Het project is binnen het budget gebleven. Daar waar er geraamd werd op maximaal US$14 miljoen heeft het uiteindelijk nog geen US$12 miljoen gekost. Iamgold heeft berekend dat het project binnen zes à zeven jaar zichzelf heeft terug verdiend en dat het een levensduur heeft van twintig jaar. Het mijnbedrijf verwacht niet zo lang in Suriname actief te zijn en zal het project achterlaten voor Suriname om van te kunnen profiteren. Het is een nalatenschap wat overgedragen wordt aan de mensen van Brokopondo en de gemeenschap van Suriname.
Over een uitbreiding van het project zijn nog geen plannen gemaakt. Het is opgezet als een pilot project en Iamgold wil eerst de regentijd afwachten om te kijken hoe de energievoorziening zich zal ontwikkelen. De zonnepanelen zijn opgezet in een hoek van 15 graden zodat de regen er af kan stromen en stof kan wegspoelen. De ideale hoek is 6 graden. Een alternatief zou meedraaiende panelen kunnen zijn, maar voor een opstartproject werd dit te duur bevonden.
Het bedrijf gebruikt ongeveer 30 megawatt aan elektriciteit en naar verwachting zal dit meer worden, omdat het nu van zacht gesteente naar hardere lagen gaat en daarvoor is meer energie nodig om deze te mijnen.
Eerder liet Ron Halas, projectcoördinator, weten dat vijf megawatt aan opwekkingsvermogen de exploitatie zal drukken. Verder liet Iamgold weten dat de mijnindustrie onder druk staat en dat de goudprijs aan het dalen is ten opzichte van de periode 2000 – 2011. Daarom zal Iamgold verder kijken hoe de kosten te drukken. Op veiligheid zal niet bezuinigd worden en het bedrijf zal voorlopig in Suriname blijven, maar de kosten moeten verlaagd worden. Iamgold vroeg Suriname te helpen in het verlagen van de kosten.
“Ik heb twee boodschappen”, zei Halas tijdens de opening van het project. “Ik wil dank zeggen aan iedereen die meegewerkt heeft om het zonne-energieproject te realiseren en ik wil de trots uiten die het project verdient.”

error: Kopiëren mag niet!