NK 2014 heeft mooi design en een andere locatie

Met dank aan ‘Ons Erf’ voor de jarenlange gastvrijheid aan de Nationale Kunstbeurs, mag de NK 2014 zich verheugen op de nieuwe locatie bij Sana Budaya. Ingewijden weten echter ook dat Sana Budaya niet de eindbestemming kan zijn van de Nationale Kunstbeurs. Maar volgens maatschappijwetenschappers moet elk ontwikkelingsland eerst genoeg aandacht schenken aan de primaire noden van een volk, zoals huisvesting, medische zorg en onderwijs. Pas daarna, en dat is hopelijk niet meer zo lang, zal er aandacht worden besteed aan kunst en cultuur. Tegen die tijd heeft Suriname dan hopelijk haar eigen nationaal museum, een raad voor cultuur, een kunstgalerie voor moderne kunst en natuurlijk ook een ‘Hall of Fame’.
Gelukkig heeft Suriname nog veel creatieve taalkundigen die met een mooie vertaling kunnen komen voor het woord ‘Hall’, net zoals Trefossa die in 1975 voor het woord onafhankelijkheid met ‘srefidensie’ kwam. De cultuurgeschiedenis van Suriname kent gelukkig genoeg mooie voorbeelden van een positief cultuurbeleid. Een bewijs daarvan is de publicatie van het Minov in april 1984, 30 jaar geleden: ‘een verzameling gepubliceerde gedachten over het cultuurprobleem van Suriname’, de vrijwillige cultuuractiviteiten van Galerie Egi Du en de Schrijversgroep aan het begin van de jaren tachtig en het mooie ontwerp (aldus Alwin Bully, van het Unesco-kantoor op Jamaica) van 1990 van het Nationaal Museum voor Suriname. ‘Dit initiatief is toen op de meest verwerpelijke neokoloniale wijze tegengewerkt door onze eigen mensen en mede geholpen door enkele ‘geadoreerde’ buitenlanders in ons land.’
De kosmos moet cultureel Suriname ervoor behoeden dat deze tijd nooit meer terugkomt. Alleen hiervoor al verdient de NK elk jaar weer onze positieve aandacht. Zonder de grote hulp van de bijna tien sponsors was de NK dit jaar ook niet gelukt. Deze sponsors en al de vrijwillige bestuursleden moeten daarom ook een ereplaats krijgen in de ‘Hall of Fame’. Want dat hebben ze dik verdiend!

error: Kopiëren mag niet!