Marinus Bee: ‘Regering ‘Bouterse-Brunswijk’ in politiek kader’

Regeringsleider en ABOP.1Regeringsleider en Abop-parlementariër Ronny Brunswijk vroeg afgelopen zondag bij de viering van Bigi Sma Dey te Nieuw Amsterdam in het district Commewijne aan de aanwezigen om de regering ‘Bouterse-Brunswijk’ nog vijf jaar te geven. De politicus heeft hierbij de naam van vicepresident Robert Ameerali weggeschrapt om zodoende beter op te vallen bij de kiezers. Deze uitspraak was opvallend, omdat de vp onlangs ook een belangrijke bevoegdheid is kwijtgeraakt, waartegen Brunswijk uiteindelijk niet verder heeft geprotesteerd. De huidige regering staat formeel bekend als de regering ‘Bouterse-Ameerali’. Abop-ondervoorzitter en parlementariër Marinus Bee geeft desgevraagd aan Dagblad Suriname te kennen dat deze uitspraak geplaatst moet worden in het politiek kader. Volgens het assembleelid wordt over ‘Bouterse-Ameerali’ gesproken in het bestuurlijke kader, omdat dit niets anders aangeeft dan dat de president Bouterse is en Ameerali de vicepresident. Binnen de politieke constellatie heb je volgens hem echter twee partijvoorzitters die richting geven aan de regering. ‘Tijdens de onderhandeling waren Bouterse en Brunswijk aanwezig en niet Ameerali’, benadrukt Bee.
Model om draagvlak te zoeken
Politiek analist Hardeo Ramadhin zegt dat dit een vorm is van een politieke uitspraak, waarvoor hij de Abop-leider helemaal niet kwalijk neemt. Brunswijk moet volgens hem uiteindelijk toch opvallen bij de kiezers, omdat Ameerali op zich geen zwaargewicht is binnen het politiek veld. Toen de vicepresident in 2010 door de gele partij werd binnengehaald om de post van de tweede man te vullen, beschikte hij over geen enkel politiek draagvlak. Ameerali zegt nu wel Abop’er te zijn, maar dat betekent nog niet dat hij over hetzelfde draagvlak beschikt als zijn partijvoorzitter. ‘Bouterse-Ameerali’ was volgens Ramadhin een model voor de vicepresident om dat draagvlak te zoeken.
De Abop-parlementariër zegt dat de vicepresident als volwaardig lid binnen de partij wordt beschouwd. Ameerali is volgens hem een contribuerend lid en is tevens ook ondervoorzitter van het congresbestuur van de Abop. Bee zelf is voorzitter van het congresbestuur.
FR

error: Kopiëren mag niet!