Hardeo Ramadhin: ‘Wanneer Brunswijk rondloopt met deze kronkelideeën, is hij niet geschikt’

IF‘Wanneer Brunswijk rondloopt met deze kronkelideeën, is hij niet geschikt.’ Zo reageert politiek analist Hardeo Ramadhin over de recente uitspraken van de voorzitter van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop), Ronnie Brunswijk, afgelopen vrijdag op een vergadering in het dorp Boslantie te Brokopondo. Brunswijk vindt dat BEP bezig is mensen van het binnenland te misleiden. “Wat de BEP nu doet, is stemmen van de binnenlandbewoners binnenhalen voor Chandrikapersad Santokhi. Stemmen voor de BEP betekent, stemmen voor Santokhi om president te worden”, zei Brunswijk. Ramadhin vindt dat zulke uitspraken in zo een moderne tijd niet meer gepast zijn. ‘Mensen stemmen nu op basis van wat de politieke organisaties te bieden hebben.’ Echter weet hij dat er altijd ‘een horde zal zijn die achter zulke politici zal staan’. De politieke analist benadrukt dat geen enkele politieke organisatie binnen de combinatie van zeven samenwerkende partijen tot nu toe heeft aangegeven dat de VHP-voorzitter voorgedragen zou zijn als presidentskandidaat van de combinatie. Overigens zou dat ook geen probleem moeten zijn, omdat we in een multi-etnische samenleving wonen. BEP-voorzitter Celcius Waterberg heeft eerder aangegeven dat mensen bezig zijn stemming te maken. De binnenlandbewoners worden opgehitst tegen zijn partij. Dit gebeurt sinds BEP de intentieverklaring getekend heeft voor samenwerking met haar partners. Ramadhin denkt ook dat Brunswijk zulke uitspraken doet om het kiezersvolk in het binnenland, dat voornamelijk achter de BEP staat, naar zich toe te trekken. Het resultaat van de verkiezingen zal volgens Ramadhin een beslissende rol spelen, omdat de BEP stevig is in Brokopondo en Sipaliwini.
Uitspraken gericht op politicus Santokhi
Abop-assembleelid Marinus Bee legt in gesprek met Dagblad Suriname uit dat Brunswijk niet op de etnische toer is gegaan met zijn uitspraken. De uitspraken waren gericht op de politicus Santokhi, precies zoals andere politici ook aan hun achterban aangeven dat zij niet voor een bepaalde politicus moeten stemmen. Brunswijk zou volgens Bee ook gezegd kunnen hebben om niet te stemmen voor de politicus Bouterse of Waterberg, ‘omdat een ieder elkaar op het politieke veld bestrijdt’. Het zou ook niet etnisch getint zijn, omdat de Abop een nationale partij is die alle bevolkingsgroepen, waaronder ook Hindoestanen, vertegenwoordigt. ‘Indien Brunswijk gezegd zou hebben om niet op een Hindoestaan te stemmen, zou hij dan wel fout zijn geweest’, benadrukt Bee.
De aanvallen op Santokhi zijn geen nieuwigheid. Zo heeft de perschef van het kabinet van de president, Clifton Limburg, meerdere malen raciale aanvallen richting de politicus gedaan. In zijn programma Bakana Tori Origineel (BTO) op staatsradio SRS bespeelde hij degelijk gevoelige etnische sentimenten. ‘Deze mannen spelen op een heel vieze en vuile manier de etnische politiek’, benadrukt Ramadhin. ‘We kennen dit soort dingen al lang en ze spelen ook al lang een beslissende rol. Echter zou het een ander verhaal zijn indien een politicus van een andere etnische groep zo een opmerking zou hebben gemaakt.’ Volgens Ramadhin zou dit dan tot erupties in de samenleving leiden, omdat men met twee maten meet. Hij begrijpt dus niet waarom zulke mensen vrij zijn om hun werkwijze voort te zetten. Als simpel voorbeeld haalde hij de situatie in de Verenigde Staten van Amerika aan. Hoewel 13 % van de bevolking daar uit mensen van Afrikaanse afkomst bestaat, heeft het volk daar kunnen bewijzen modern te zijn door een niet-blanke tot president te kiezen. Barack Obama heeft volgens hem ook bewezen kundig genoeg te zijn om als nationale leider op te treden en nooit raciale uitspraken te doen. ‘Zo zou Santokhi ook de leider voor Suriname kunnen zijn, indien de partijen daartoe besluiten’, aldus de politiek analist.
FR

error: Kopiëren mag niet!