Correctie geboorteakten Sipaliwini in versneld tempo

Bestuursambtenaren in het district Sipaliwini worden ingezet om te helpen de achterstand in burgerregistratie binnen hun district in te lopen. Dit groot gebied kent de meeste burgers met een foutieve geboorteakte. Velen staan ook niet geregistreerd bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), doordat hun geboorten niet zijn aangegeven. Anastacia Kanape-Pokie van de afdeling Controle bij CBB kan niet aangeven hoe groot het percentage is van het aantal mensen dat niet ingeschreven is of een foutieve akte heeft. “Dat cijfer is moeilijk te achterhalen. De gevallen die niet geregistreerd staan, hebben we dus niet. Pas als we op het veld zijn, dan raak je steeds geconfronteerd met de zaak”, aldus Pokie. In het ressort Moengo is het probleem niet zo groot als in het district Sipaliwini. Volgens Pokie dient, als het kind thuis geboren is, de moeder eigenlijk de aangifte te doen. Ook de dichtbij zijnde medische post kan de geboorte opgeven. In Paramaribo doen de ziekenhuizen de aangifte. Alleen als het een wettig kind is, doet de vader de aangifte. Volgens Pokie hebben de gebieden waar er CBB-kantoren zijn, in de meeste gevallen dit probleem niet. Op dit moment leidt Pokie een delegatie in het resort Moengo om de stand van zaken na te gaan. “Deze missie is speciaal voor aanmaak van ID-kaarten, controle van het bestand en voor de gevallen van geen geboorteakte. Hierdoor hoeven de mensen van dit gebied niet meer naar Paramaribo af te reizen om hun stukken in orde te maken. En het bestand wordt hierdoor ook opgeschoond.”

error: Kopiëren mag niet!