Suriname heeft nog steeds groot tekort aan hoger kader

Bul 1
Bul 2
Bul 3Zestien afgestudeerden van het Institute for Graduate Studies & Research (IGSR) hebben op vrijdag 24 oktober met trots hun bul in ontvangst mogen nemen. De best geslaagde uit deze groep is Joyce Vloor. De belangrijkste boodschap van de diverse sprekers was dat er nog steeds een groot tekort is aan hoger kader in Suriname. Het gaat in deze om afgestudeerden van zeven verschillende disciplines, denkende aan de masteropleiding Wiskunde, Geschiedenis, Macro-economic Analysis and Policy, Biologie, Public Health en de studierichting Education, Innoveren en Implementeren. Professor Maarten Schalkwijk, directeur IGSR, gaf in zijn toespraak aan dat er voorheen geen masteropleidingen bestonden voor deze disciplines, waardoor men ook niet daarin kon afstuderen. De hoofdreden waarom het IGSR het op zich heeft genomen om de verschillende masteropleidingen te organiseren, ligt in het feit dat er te weinig kader is.
De samenleving zit volgens Schalkwijk te springen om hoger kader en in de praktijk blijkt dat bij vele disciplines er nog steeds een groot tekort is. ‘De samenleving zal jullie heel dankbaar moeten zijn, omdat heel weinig kader wordt afgeleverd van een bijzonder niveau’, gaf de professor de afgestudeerden mee. Hij onderstreepte verder dat men niet beseft dat er in feite sprake is van een noodsituatie als het gaat om het hoger kader. Het IGSR verzorgt tot nu toe incidentele masters en geen jaarlijkse masters. ‘U moet ons meer zien als een EHBO.’ Middels de incidentele masters probeert het IGSR de grootste gaten te dichten. Het gaat in deze om de disciplines waar er een bijzonder groot tekort is aan hoger kader. Echter kan het IGSR niet voor een permanente oplossing zorgen.
G.A.

error: Kopiëren mag niet!