‘Ik ben ervan overtuigd dat volgend jaar met Divali meer licht zal schijnen over Suriname’

Santokhi VHP BhojanTijdens de Divali bhojan, een lunch, van de VHP in Stichting De Olifant gaf Chandrikapersad Santokhi zijn gehoor te kennen dat hij ervan overtuigd is dat bij de Divali-viering van volgend jaar er meer licht zal schijnen over Suriname. De VHP-voorzitter benadrukt dat Divali in het teken staat van het licht en verlichting. Met het licht, door te bidden, en met de kracht van de schepper zullen de samenwerkende partijen in staat moeten zijn om Divali in een andere omgeving te mogen vieren. Een andere omgeving die duidelijk tot uitdrukking zal brengen dat het kwade is overwonnen door het goede. Dit zal onder andere verlichting brengen in het veiligheidsvraagstuk niet alleen, maar ook op economisch en sociaalmaatschappelijk gebied. Volgend jaar Divali zal het land verlicht worden door een nieuw beleid, nieuw bestuur en zullen zaken als corruptie en criminaliteit aangepakt worden. Santokhi sprak ook de hoop uit dat het licht van Divali het pad naar de verkiezingen van 25 mei toe, de komende 7 maanden, mag verlichten. De VHP-topper legde ook de nadruk op de diepere betekenis van Divali niet alleen, maar ook het universele karakter daarvan. Zo zou in Engeland voor het eerst dia’s zijn aangestoken in het hoger- en lager huis. ‘Divali blijft een religieuze dag voor hindoes, waarbij de hindoes al dagen van tevoren hun woningen en erven schoonmaken om God Lakshmi te ontvangen. Zie daar hoe men haar wilt ontvangen in een reine en schone omgeving. Maar die schone omgeving zal pas compleet zijn als u als mens ook schoon bent van binnen’, benadrukte Santokhi.
Divali staat volgens Santokhi ook in het teken van de vrouw. De vrouw wordt ook wel Lakshmi genoemd. ‘We aanbidden de Godin en terwijl wij om kracht en zegen vragen, vergeten we heel vaak dat die Godin vlak naast je staat en in je eigen huis is. Laten we de vrouwen ook die plaats geven waar zij aanspraak op maken.’ Daarnaast staat Divali ook in het teken van eenheid en welvaart. De combinatie van samenwerkende partijen moet volgens de VHP- topper in eenheid ervoor zorgen dat er verlichting komt. Santokhi merkte verder op dat men in afrondende fase is voor wat betreft de onderhandelingen voor posities op regionaal niveau en dat men daarna van start gaat met de onderhandelingen voor posities op DNA-niveau. Hij vroeg de leiders van de samenwerkende partijen om te gaan voor de grotere doelen en het algemeen belang en dat de posities die zij graag willen verkrijgen alleen, niet de leiddraad moet zijn.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!