Dierenmishandeling in Suriname kreeg internationale bekendheid op internet

1 Dierenmishandeling in Suriname door internet internationale bekendheid gekregenEen Surinaamse opname die op Facebook is geplaatst, heeft voor heel wat opschudding gezorgd. Op de beelden is te zien hoe een jong kind van amper een jaar oud, wordt aangemoedigd door haar filmende moeder om een kitten te mishandelen. De moeder noemt het ‘spelen’, maar de vele mensen die het filmpje hebben gezien, beschouwen het als mishandeling van het katje. Stichting Dierenmishandeling wordt overspoeld met meldingen over het filmpje en er is inmiddels ook al internationaal op gereageerd. Dierenbescherming probeert al jaren kinderen en jeugdigen in te lichten en te informeren. Internationaal wordt erkend dat dieren een gevoel hebben en op een goede manier behandeld moeten worden. De filmende moeder portretteert echter dieren alsof het voorwerpen of objecten zijn. “Zo groeit het kind op als iemand die mishandeling voortzet omdat het door de ouders was goedgekeurd.”
“We doen zoveel mogelijk aan voorlichting”, zo laat Ylona Engel Putter van Stichting Dierenbescherming weten. “Één van de plekken waar we goed kunnen voorlichten is het Kinderboekenfestival. Kinderen zijn een schakel als volgende generatie naar ouders toe. Ouders hebben een bepaalde manier van doen en zien dieren nog steeds als een ding of als bezit, dus wat we veel doen is voorlichting geven aan kinderen.”
Het probleem blijft doorgaan zolang mensen zich niet verantwoordelijk voelen voor hun huisdier. “Door niet voldoende vers drinkwater, te kleine huisvesting of te weinig bewegingsvrijheid te geven en door ongewenst gedrag te stimuleren of niet af te leren, ontstaan er situaties waarin dierenmishandeling voorkomt. Zolang de Surinaamse wetgeving niet aangepast wordt, zijn er weinig handvaten waar beleidsmakers en uitvoerders beroep op kunnen doen.”
“De wetten zijn beperkt of niet duidelijk omschreven en de politie of procureur-generaal weten vaak niet hoe er mee om te gaan, of de klachten worden niet altijd serieus genomen. Voor de politie staat dierenmishandeling niet hoog op de prioriteitenlijst. Momenteel kan de Dierenbescherming in deze gevallen alleen aangifte doen over het filmpje bij de politie en het verzoek of de procureur-generaal een onderzoek wil starten naar wie degene is die gefilmd heeft en het kind aanmoedigde.” Stichting Dierenbescherming Suriname is momenteel op zoek naar de gegevens van de mevrouw om met haar in contact te komen, waarbij de hoop is uitgesproken dat er hulp geboden wordt door politie en justitie. Het filmpje is inmiddels verwijderd van Facebook, maar via de mediasite ‘Dumpert’ is het nog steeds te zien.

error: Kopiëren mag niet!