Aftrap Suriname Jazz Festival 2014 succesvol

Op donderdag 23 oktober 2014 vond de aftrap plaats van de Suriname Jazz Festival 2014 in Hotel Krasnapolsky. Het festival duurt van 23 oktober tot en met 26 oktober en vindt op verscheidene locaties in Paramaribo plaats. De participanten zijn jazzmusici uit Brazilië, USA, Curaçao, Frans – Guyana en uiteraard ook van eigen bodem. Alle participanten werden in gelegenheid gesteld om op de openingsavond in hun kort hun kunnen te demonstreren aan het goed opgekomen publiek. De meest klinkende naam voor ons in Suriname was de alom bekende Ronald Snijders, virtuoos op de dwarsfluit. Hij is één van de musici die de kaseko jazz internationale bekendheid heeft gegeven. En tevens is hij een performer die zijn eigen composities schrijft en speelt.
Ook de befaamde Curaçaose bassist Eric Calmes vergastte het publiek op goede muziek.
De grote verrassing van de avond was echter de in Nederland geboren en getogen saxofonist Tim Wes, die in ons land nog geen bekendheid genoot. Toen hij het podium opkwam, zeer informeel gekleed in korte broek en met zijn lange haar in een knoet opgemaakt, wist het publiek direct dat het hier te maken had met een onconventionele artiest. Tim Wes oogt als een Nederlandse Indo, maar gaf tot ieders verrassing te kennen dat hij Surinaamse roots heeft. Desgevraagd vertelde hij mij dat zijn grootvader van vaderszijde in Suriname geboren was en bekend stond als Ramautar. Het bijzondere van deze jeugdige artiest, die amper 21 jaar oud is, is dat hij zijn eigen muziek componeert en ook ten gehore brengt, uiteraard tezamen met zijn band. Hij begon met een nummer uit het genre smooth jazz, maar schakelde bij zijn tweede stuk over op het echte, vurige, jazzwerk. Het leek alsof het podium zou exploderen door het vuurwerk dat gebracht werd. Tim blies de sterren van de bewolkte Surinaamse hemel en het in extase gebrachte publiek kon niets anders doen dan meeswingen op de opzwepende tonen van de saxofoon.
“Dit is de Surinaamse “Branford Marsalis”, riep een enthousiasteling uit het publiek.
Wie Tim persoonlijk wil horen kan dat doen op zaterdagavond in hotel Torarica. Een unieke kans overigens, want zoals ik het inschat zal het niet lang meer duren dat deze artiest te duur zal zijn voor Suriname. Een compliment aan de organisatie onder leiding van Jan van Charante, die dat allemaal mogelijk gemaakt heeft voor (het Surinaamse) publiek en wel geheel gratis, is op zijn plaats. Overal elders in de wereld zou men harde valuta moeten neertellen voor het bijwonen van een dergelijk festival, dat uiteraard alleen maar mogelijk gemaakt is door de steun van verscheidene jazzminnende sponsors.
Carlo Jadnanansing

error: Kopiëren mag niet!