Rewtie Sitaram: ‘Mannen moeten zij aan zij verder met vrouwen’

‘Divali wordt ter ere van de vrouw, de Lakshmi van het huis, gevierd. Zij is immers de spil en het symbool van liefde, reinheid, schoonheid, rijkdom, geluk en voorspoed.’ Dit staat in een verklaring van de Vooruitstrevende Hervormingspartij, de VHP. In deze verklaring deed de politieke partij met het oog op Divali, een dringend beroep op de gemeenschap om de vrouw, de moeder, die plaats te geven die haar toekomt, en haar een veel betere waardering te geven dan men gewoon is. Rewtie Sitaram, voorzitter van de Nationale Gendercommissie van de VHP, zegt in reactie hierop het volgende. ‘Vanuit de zijde van de VHP en als voorzitter van de Nationale Gendercommissie zou ik graag zien dat jongeren het respect dat ze kwijt zijn voor volwassenen hervinden en dat mannen, in het bijzonder naar hun vrouwen, moeders en dochters toe, geen geweld gebruiken. Het mishandelen van vrouwen moet ophouden .’
Vrouwen moeten volgens Sitaram gerespecteerd en gewaardeerd worden. Sitaram geeft voorts aan dat vrouwen in het verleden een ondergeschikte positie hadden binnen de VHP, maar dat dit met de komst van de nieuwe voorzitter aan het veranderen is. ‘Vrouwen worden nu gestimuleerd om zich naar buiten toe te profileren. Als een vrouw bekwaam is daartoe krijgt ze nu, in tegenstelling tot vroeger, veel meer mogelijkheden. Er is al enigszins een vooruitgang te zien. Vroeger waren 2 van de bestuursleden vrouw, nu zijn het er 5. We hebben een vrouwelijke VHP-minister en parlementariër gehad. De voorzitter van de Adviesraad is ook een vrouw. Diplomatieke functies zijn vaker door vrouwen bekleed. In 90 % van het bestuur van de partij kernen zit tenminste 1 vrouw. Er wordt niet alleen gelet op kleur, leeftijd of scholing, maar ook op de zichtbaarheid van vrouwen in het bestuur. ‘Natuurlijk gaat geen enkele positie je op een dienblad worden aangeboden en moet men er zelf ook aan werken. Ik voel me tevreden over deze gang van zaken. Ik zal er wel op toezien, samen met de bestuursleden, dat bij de komende verkiezingen vrouwen kandidaat gesteld worden voor rr-, dr- en DNA-posities en wel op verkiesbare plaatsen. Het heeft geen zin om een vrouw op een plaats op de lijst te plaatsen, waarvan je weet dat ze daar nooit gekozen zal worden. Bij de mannen moet er een mindshift komen. Het is tijd dat ze beseffen dat ze zij aan zij verder moeten met vrouwen.’

error: Kopiëren mag niet!