Paramaribo chikungunya-hotspot

1 Paramaribo is een hotspot van chikungunya(2)Bronnen binnen het BOG geven aan dat de chikungunya-epidemie niet goed is aangepakt. Het is allang bekend dat Suriname niet netjes heeft gewerkt, maar nu geven bronnen binnen BOG dit ook aan. “Het is dezelfde muskiet die dengue veroorzaakt en elk jaar hebben we dengue”, aldus BOG. “Dit gebeurt omdat mensen niet goed ingelicht worden wat gezondheid betreft.” Het is dezelfde muskiet die dengue overbrengt die ook chikungunya overdraagt, dus het zijn ook precies dezelfde maatregelen die getroffen moeten worden. “Chikungunya verspreidt zich snel omdat niemand er weerstand tegen heeft. Het is een nieuwe ziekte dus komt het zwaar aan binnen de populatie. Als dezelfde maatregelen getroffen worden voor dengue, dan hoeven we niet elk jaar met een uitbraak van dengue te zitten.”
Glis zegt dat de gehele stad een chikungunya hotspot is
Onlangs heeft het Management Instituut – Glis (MI-Glis) een eendaagse conferentie georganiseerd over de mogelijkheden die het te bieden heeft. Het instituut vervult een rol in de verzameling van een ruim pakket aan geografische informatie die nodig is om een landinformatiesysteem bij te houden. “Het instituut is een werkarm van RGB en van daaruit proberen we de dienstverlening te vergemakkelijken naar de totale gemeenschap”, meldde Relyveld toen. “Verschillende ministeries zoals OW, LVV en RO zijn al een hele tijd in samenwerking met het managementinstituut, want in veel zaken heb je Glis nodig.”
Klaarblijkelijk wordt het BOG hier buiten gelaten, omdat op de conferentie van MI-Glis een aantal posters hing met daarop de chikungunya-uitbraak en -gevallen. Een plaat liet het aantal chikungunya-gevallen zien en op een andere de intensiteit aangegeven als hotspots. Volgens de werkarm van RGB is bijna de gehele stad een hotspot van chikungunya, maar deze informatie heeft het BOG nooit gedeeld met de samenleving.

error: Kopiëren mag niet!