Waarom geldt nationale basiszorgverzekering niet voor assembleeleden

Als de nationale basiszorgverzekering zo goed is, zouden de assembleeleden ook hiervan gebruik moeten maken. Daarnaast zou deze verzekering ook op het niveau moeten zijn van de regeling van volksvertegenwoordigers. De volksvertegenwoordigers, Ronny Asabina en Harish Monorath, gaven afgelopen zaterdag in het actualiteitenprogramma Kal Aaj Aur Kal (KAAK) aan dat zij twee van de weinige parlementariërs zijn die geen gebruik maken van hun eerste klasse ziektekostenverzekering, waar zij via hun ambt aanspraak op maken. Monorath maakt gebruik van zijn particuliere verzekering vanuit zijn beroepsgroep en Asabina, die ambtenaar is, heeft toegang tot zijn SZF-kaart. Volgens Asabina heeft NF/NPS-collega parlementariër Arthur Tjin A Tsoi tijdens de behandeling van de wetten ook aangehaald waarom leden van het parlement en de regering niet meedoen met de nieuwe verzekering, indien zij zo overtuigd zijn dat het een goed initiatief is. Waarnemend voorzitter Ronny Brunswijk vond toen dat hij buiten de orde was. Hijzelf vindt wel dat alle parlementariërs en regeringsfunctionarissen met hun vet salariëring wel in staat zijn zelf voor het hoogste pakket van de verzekering te kiezen. ‘Men moet durf hebben om met de samenleving mee te leven’, benadrukte Asabina.
Asabina zegt dat de oppositie door een samenloop van omstandigheden besloten had om de vergadering niet bij te wonen. Het initiatief was goed, maar de voorbereiding was bar slecht. Op dit moment ziet hij duidelijk hoe verschillende klein ondernemers slachtoffer van deze wet zijn geworden. Ondernemers moeten vijftig procent van de maandelijkse premie zelf voor hun werknemers bekostigen. Degenen die geen werkgever hebben, moeten het geheel bedrag zelf betalen. Vanaf 9 oktober is een ieder in Suriname verplicht zo een verzekering aan te gaan. Monorath, die wel had meegestemd, zegt dat hij gehoopt had dat de oppositie wel mee zou werken onder voorbehoud dat de wetten na verwerven van regeermacht gewijzigd zouden kunnen worden. Beide parlementariërs zeggen dat klein ondernemers naar verwachting hun werknemers zullen afvloeien. De koopkracht zal dan ook achteruit gaan. De financiële impact is groot en zal dit ertoe leden dat mensen niet meer zullen gaan ondernemen. Op dit moment worden mensen die een on- en minvermogenkaart beschikken opnieuw gescreend. Degenen die niet voldoen aan de eisen zullen zich moeten aanmelden om de nieuwe verzekering aan te gaan.
FR

error: Kopiëren mag niet!