500 Paranen nemen grondpapieren in ontvangst

1Ricardo Panka.2
1Ricardo Panka.1Minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft het afgelopen weekend ongeveer 500 bereidverklaringen en grondbeschikkingen uitgereikt in het district Para. De uitreiking vond plaats te Onverwacht en Bernharddorp west. Relyveld geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat er nog meer grondpapieren uitgereikt zullen worden in Para. Para is volgens de minister een groot district, waar er veel aan landbouw wordt gedaan. Hij geeft aan dat er, uitgezonderd de aanvragen van grond voor bebouwing, ook een aantal aanvragen op stapel liggen voor landbouw en tuinbouw doeleinden.
Ricardo Panka (MC/ NDP) vindt het een grote prestatie van het ministerie dat de mensen van Para hun grondpapieren in ontvangst kunnen nemen. De aanvragen voor een stukje grond zijn in mei van dit jaar ingediend en in oktober mogen zij al hun grondpapieren in ontvangst nemen. De bereidverklaringen van de mensen zijn binnen 5 maanden in orde gemaakt door het ministerie en ze zijn 6 maanden geldig. Panka drukte de bewoners op hart om zich te houden aan de verplichtingen die zijn opgenomen in de bereidverklaringen, zodat zij uiteindelijk hun toewijzingsbeschikking kunnen krijgen. Hij merkte ook op dat het ministerie een tweesporenbeleid voert. Mensen die al jaren een aanvraag hebben lopen, krijgen hun grondpapieren, maar ook de mensen die pas een aanvraag hebben ingediend.
Speciale commissie om te begeleiden bij grondaanvragen
Jerry Miranda (dc van Para) legde de nadruk op de zekerheid die de mensen krijgen met het in ontvangst nemen van de grondpapieren. Hij gaf verder aan dat er een speciale commissie in het leven is geroepen om onder andere de mensen te begeleiden met de zaken die zijn opgenomen in hun bereidverklaring, zodat ze uiteindelijk hun toewijzingsbeschikking in ontvangst kunnen nemen. Relyveld was bijzonder ingenomen met het feit dat de districtscommissaris een commissie heeft ingesteld. Volgens de bewindsman geeft dat de eenheid en teamgeest van Bernharddorp weer. Hij deed verder een beroep op de mensen om hun grond niet te gaan verkopen, want de gronden hebben een bepaalde waarde. Op woensdag 22 oktober zal de minister 365 beschikkingen uitreiken in Wanica en op zondag 26 oktober zal dat geschieden in het district Coronie.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!