Adron heeft eindelijk stichtingsbestuur

ADRON heeft eindelijk stichtingsbestuur.1Na geruime tijd heeft het Anne van Dijk Rijstonderzoeksinstituut (Adron) per 20 oktober een nieuw stichtingsbestuur. Sedert april werd het bestuur van de Stichting Nationaal Rijstonderzoeksinstituut (NRI) op non-actief gesteld waardoor het Adron, dat een werkarm is van dit instituut, geen stichtingsbestuur had. Hierdoor ontstonden er veel interne problemen op het Adron. Er kon niet vergaderd worden en het werk kon ook niet optimaal geschieden. De resoluties zijn afgelopen zaterdag aan 9 bestuursleden van het SNRI uitgereikt door minister Soeresh Algoe van LVV.
Algoe: “Ons product moet reeds vóór het geplant is, een bestemming hebben”
Het SNRI dat in 1987 is opgericht, heeft als doel de bevordering van de rijstcultuur, wetenschappelijk en toegepast onderzoek binnen de rijstsector en mede zorg te dragen voor het beschikbaar stellen van goed plantmateriaal ten behoeve van de rijstverbouwers. Het Adron is van belang voor het onderzoek en veredeling binnen de rijstsector. De minister van LVV heeft bij de installatie het nieuwe bestuur van SNRI de 3 voornaamste taken benadrukt, namelijk de productie van kwalitatief zaaizaad, veredeling van rijstvariëteiten en marketing. Volgens minister Algoe is er de afgelopen jaren te weinig gefocust op marketing. Als gevolg hiervan is er een slechte afzet voor rijst en lage opkoopprijzen voor boeren. Bij marketing moet er vooral op gelet worden dat de Surinaamse rijstexporteurs elkaar gaan concurreren op de buitenlandse markt. “Ons product moet reeds vóór het geplant is, een bestemming hebben”, benadrukte de minister. Op het gebied van veredeling wil Algoe dat het Adron meer veredelaars, al dan niet uit het buitenland, gaat aantrekken. Ondertussen zullen Surinamers getraind moeten worden. De bewindsman hoopt dat behalve Wageningen ook de Prins Bernhardpolder op kort termijn kan vrijkomen voor de productie van voldoende zaaizaad.
De minister kondigde de komst van specialisten aan, waarmee binnenkort 3 aromatische rijstvariëteiten zullen worden uitgeprobeerd. De voorzitter van het nieuwe bestuur is de grootondernemer Dewkoemar Mahespalsingh. Verder hebben nog zitting in het bestuur Soeshma Sewnarain, Stefanus Gemin en Rinesh Mangaldien namens het ministerie van LVV, Romeo Stakel namens het ministerie van Handel en Industrie, Marlene Troenosetro namens het ministerie van Financiën, Lydia Ori namens de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Harley Pahlad namens de Vereniging van Rijstexporteurs en Bramdew Rampedarath namens de organisaties van rijstboeren. Voorzitter Mahespalsingh bedankte in zijn slotwoord de regering en de president van Suriname voor het in hem gestelde vertrouwen en beloofde dat met zijn aanstelling als voorzitter en inzet van het bestuur, het Adron goede tijden tegemoet zal gaan.

error: Kopiëren mag niet!