Akiemboto wordt lijsttrekker NDP in Brokopondo

Sergio Akiemboto
Sergio Akiemboto
Nadat in 2010 de A-Combinatie, onder leiding van de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), 2 zetels met amper 1500 stemmen heeft kunnen behalen, blijken verschillende politieke organisaties plannen te hebben om ook bij de komende algemene vrije en geheime verkiezingen van mei 2015 munt te kunnen slaan. Zo is onlangs ook bekend geworden dat Sergio Akiemboto, directeur van NV Grassalco en jongerenvoorzitter, mogelijk de volgende kandidaat namens de Nationale Democratische Partij (NDP) zal worden in het district Brokopondo. Momenteel wordt deze positie ingevuld door MC/NDP-assembleelid Frederik Finisie, die met 789 stemmen in 2010 een zetel had kunnen bemachtigen voor zijn partij. Recent heeft de Algemene Bevrijdings en Ontwikkelingspartij (Abop) assembleelid Diana Pokie ook voorgedragen als kandidaat in 2015. Pokie is in 2010 in A-Combinatie verband door haar oude partij, de BEP, voorgedragen en had slechts 576 stemmen in het district kunnen bemachtigen. Dit was goed genoeg voor 1 zetel. BEP-parlementariër Ronny Asabina was als koploper met 932 stemmen ook goed genoeg voor 1 zetel. Opmerkelijk is dat alle 3 volksvertegenwoordigers met minder dan 1000 stemmen zetels voor hun partij hebben kunnen winnen.
BEP-assembleelid Ronny Asabina geeft in gesprek met Dagblad Suriname te kennen dat hij denkt dat door de bevolkingsgroei in het district in de afgelopen jaren meer stemmen bij de verkiezingen van mei 2015 nodig zullen zijn om een zetel te kunnen behalen. De volksvertegenwoordiger, die ambities heeft voor een tweede termijn, zegt dat concurrentie goed is voor de ontwikkeling en dat dit leidt tot kwaliteitsverbetering.
Akiemboto woont momenteel in Paramaribo en zal voor de kandidaatstelling naar Brokopondo verhuizen. Parlementariër Ronny Asabina, die ook in de stad zijn werk doet, zegt dat dit op zich geen probleem moet zijn voor de kandidaatstelling. ‘Als Akiemboto voldoet aan de wettelijke bepaling is er dan geen vuiltje aan de lucht’, zegt de volksvertegenwoordiger. Hijzelf werkte toentertijd ook in de stad voor het Belastingkantoor. Belangrijk is dat de persoon een sociaal maatschappelijke binding met het district behoudt. Asabina is in Brokopondo geboren en opgebracht. De volksvertegenwoordiger weet niet of de overige kandidaten deze binding hebben, maar zegt wel dat hij deze binding met de bevolking van daar heeft. ‘Uiteindelijk is het de kiezer die bepaalt’, aldus de parlementariër. bij de afgelopen verkiezingen stond Akiemboto op de NDP-lijst van Paramaribo.
FR

error: Kopiëren mag niet!