‘De 12 lo’s raadplegen het Orakel te Bendiwatta’

De 12 lo’s uit het binnenland van Suriname hebben het Orakel Bendiwatta geraadpleegd over de benoeming van een nieuwe granman (gaama). Volgens kapitein Agieta Malony van Dan zijn alleen de 12 lo’s bevoegd een granman voor te dragen. Deze lo’s worden ondersteund door de bewoners van Boven-Suriname. Andere granman-kandidaten die door de Saramaccaners worden voorgedragen, worden afgewezen door de 12 lo’s, bepaalt kapitein Agieta.
Kandidaat worden over 2 weken voorgedragen
Lo Jetaime Main zegt dat er niet meer gevochten zal worden met wapens voor het granmanschap. De lo’s zullen verzoekbrieven richten naar de president om de voorgedragen granman te accepteren. Kapitein Steven Poeketie van het dorp Dahoemen (in het district Sipaliwini) geeft aan dat een granman de verantwoording van 64 dorpen op zich heeft. Deze granman moet kennis hebben over de culturen en tradities binnen alle dorpen. De granman-kandidaat die door de lo’s over 3 weken zal worden voorgedragen, is volgens Poeketie de geschikte kandidaat.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!