Randjietsingh: ‘Bouterse als presidentskandidaat is onacceptabel’

‘Als Desi Bouterse wederom voorgedragen wordt als presidentskandidaat, zal het voor ons onacceptabel zijn om een eventuele samenwerking met de Nationale Democratische Partij (NDP) aan te gaan.’ Aan het woord is de ondervoorzitter van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), Radjkoemar Randjietsingh, in reactie op hetgeen collega fractieleider en MC/NDP-assembleelid Ricardo Panka eerder heeft aangekaart. Panka vindt dat bij een eventuele coalitie met de VHP, partijleider Desi Bouterse weer president wordt. Volgens Panka geldt dit niet alleen voor de VHP, maar voor alle andere partijen die na 25 mei 2015 in de regering Bouterse II zitting willen nemen.
Het feit dat een samenwerking met zo een voordracht mis zou lopen, is ten eerste te wijten aan de grondwet. Randjietsing zegt dat de hoogste wetgeving van ons land duidelijk aangeeft dat iemand die voor een misdrijf terechtstaat en ook veroordeeld is, geen presidentskandidaat mag worden. ‘Als Panka nu nog zegt dat Bouterse een tweede termijn aan moet zitten, wordt het dan een dobber’, benadrukt Randjietsingh. De VHP staat volgens Randjietsingh open voor een samenwerking met alle politieke organisaties, die ook de opvattingen en visies delen. De oranje partij zit volgens de volksvertegenwoordiger momenteel in een stevige samenwerking met zes andere partijen, welke aangeeft dat bij een eventuele uitbreiding van samenwerking met de paarse partij er een consent moet komen van alle betrokken partners.
‘De VHP kan op dit moment niet alleen beslissen’, benadrukt de VHP`er. De partij en combinatie hebben volgens de parlementariër bepaalde principes. Eén van ze is dat het rechtstaatgedachte niet vergeten moet worden. Daarna kan een regerende partij of president zijn ministers en de vicepresident niet uithollen, omdat een ieder zijn eigen taak heeft. Er moet een regeerakkoord gesloten worden, waarbij bepaalde afspraken van tevoren worden gemaakt met betrekking tot respect voor wet en recht. Bouterse bemoeit volgens hem teveel in taken van functionarissen, waardoor zij hun functie niet behoorlijk kunnen uitvoeren. ‘Wij willen geen regering waar ministers geen zeggenschap hebben.’ Op dit moment is de combinatie druk bezig om de samenwerking op rr- en dr-niveau af te ronden en verdere gesprekken te voeren voor een eventuele samenwerking op DNA-niveau.
Op dit moment mogen alle politieke partijen binnen de nieuwe combinatie een voordracht doen van hun eigen presidentskandidaat. Eerder heeft de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) aangegeven dat Celcius Waterberg hun presidentskandidaat is. Volgens Randjietsingh zou Santokhi inderdaad niet de presidentskandidaat zijn van het Nieuw Front (NF) of de nieuwe combinatie. Dit zal pas zo kunnen worden, indien de overige partners daarmee instemmen. Vaststaat dat zijn partij wel voor regeermacht gaat.
FR

error: Kopiëren mag niet!