Nieuwe virus opkomst: Zika-virus

1zika virus.1Niet iets waar wij echt op zitten te wachten, maar er is een nieuw virus op komst, namelijk het Zika-virus. Dit virus is ook oorspronkelijk van Afrika afkomstig. Enkele jaren geleden waren er slechts een paar Zika-gevallen genoteerd. In 2007 waren er 5.000 gevallen in Micronesië, in de Stille Oceaan, genoteerd. Eind 2013 werden 55.000 mensen in Polynesië door dit virus getroffen.
BOG heeft nog weinig biologische informatie hierover
De directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), Lesley Resida, zegt in een reactie dat het BOG weinig biologische informatie over dit virus heeft. Resida geeft aan dat er meer ‘Ebola-achtige’ bedreigingen zijn. ‘Op dit moment is Ebola het virus dat uitsteekt’, vertelt de directeur van BOG aan Dagblad Suriname.
Onderzoekers van het ‘Institut de Recherche pour le Développement (IRD)’ merken op dat dit virus dezelfde symptomen heeft als het Chikungunya- en Dengue-virus. Ook de verspreiding van het virus vindt net als Chikungunya en Dengue plaats door dezelfde muskiet. De snelle geografische uitbreiding van deze gevaarlijke soorten in Afrika, Europa en Amerika zorgt voor een risico van verspreiding van de Zika-koorts rond de wereld, onder andere in het zuiden van Frankrijk.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!