Leakat Mahawatkhan: ‘NDP voor verloedering, VHP voor verbroedering’

‘De NDP zorgt voor verloedering, maar de VHP zorgt voor verbroedering’, vindt rijstproducent tevens politicus Leakat Mahawatkhan. Volgens Mahawatkhan is momenteel sprake van ‘een ernstige rassenstrijd in het land’. Discussies over politieke onderwerpen op social sites waaronder Facebook, liegen er niet om. ‘Daar wordt er ongezouten kritiek geuit op elkanders afkomst. Personen schromen er ook niet voor om elkaar openlijk te beledigen.’
‘En dat is allemaal de schuld van de NDP’, stelt Mahawatkhan. Recent nog heeft de partijvoorzitter van de PL, Paul Somohardjo, wereldkundig gemaakt dat president Desi Bouterse niet van Javanen houdt. ‘Hij houdt ook niet van Hindoestanen en de Boslandcreolen. Ik zeg de dingen hoe ze zijn. Want het moment dat je deze zaken aanhaalt, verklaart men je voor racist.’
Ten aanzien van de intrekking van de tekeningsbevoegdheid van vicepresident Robert Ameerali, die zich Abop’er noemt, zegt Mahawatkhan dat het duidelijk is dat de NDP er alles aan doet om regeermacht te verwerven na de verkiezingen van 25 mei 2015. ‘Je moet dommer dan een oen zijn als je dit steekspelletje van de NDP niet begrijpt. Natuurlijk gaat de NDP personen in overheidsdienst nemen om politiek te kunnen scoren.’ Tegen deze achtergrond doet Mahawatkhan een dringend beroep op de binnenlandbewoners om hun ogen niet te sluiten voor de realiteit. ‘Ik roep de binnenlandbewoners op om te stemmen op de Abop of de BEP, maar niet op de NDP.’
Dat NDP-voorzitter bij vergaderingen en massameetings aanhaalt dat de NDP verschillende etnische groepen telt, is volgens Mahawatkhan ‘slechts showtime’. ‘Ja, daarom was de samenstelling van zijn ministerteam aan het begin van 2010 van dien aard dat vele NDP’ers ontevreden waren en hun spijt hebben betuigd dat ze voor de NDP hebben gestemd. Naarmate de jaren vorderden en het verkiezingsjaar naderde, gaf Bouterse een ommekeer aan zijn ministerteam om personen te doen geloven dat hij het daadwerkelijk met een ieder meent.’
De overleden partijvoorzitters Jagernath Lachmon van de VHP en Johan Adolf Pengel van de NPS zouden het erover eens zijn ‘dat samenwerking tussen de verschillende bevolkingsgroepen van groot belang was voor de ontwikkeling van het land’. Dit lag ten grondslag aan het propageren en daadwerkelijk uitvoeren van de verbroederingspolitiek. Mahawatkhan merkt op dat Bouterse en niet voor schroomt om bepaalde bevolkingsgroepen op een zijspoor te plaatsen. ‘Dan komt hij op het podium propageren dat de NDP een nationale partij is? Hij houdt zichzelf voor de gek’, aldus Mahawatkhan.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!