Biza-minister behoud bevoegdheid om ambtenaren in dienst te nemen

Het probleem rond de ontneming van de bevoegdheid van de vicepresident blijkt zonder terugdraaiing te zijn opgelost. Gisteren heeft Ronny Brunswijk, voorzitter van de Algemene Bevrijdings en Ontwikkelingspartij (ABOP), een gesprek met de regeringstop gehad. Het blijkt dat zakelijk duidelijk voor de regeringsleider zijn geworden nadat partijen in alle rust met elkaar hadden gesproken. De bevoegdheid om ambtenaren in dienst te nemen ligt nog steeds bij de minister van Binnenlandse Zaken en wordt niet teruggedraaid. Per 1 oktober 2014 ligt de bevoegdheid niet meer bij de vicepresident, maar bij de Bizaminister. De resolutie is bekrachtigd door president Desi Bouterse. Bepaalde beslissingen worden nog steeds genomen in de Raad van Ministers.
Maandag kwam de partij van Brunswijk nog in spoedvergadering bijeen vanwege het besluit van Bouterse. De Abop -structuren eisten opheldering van Brunswijk, die toezegde het staatshoofd om opheldering te zullen vragen. Woensdag was Abop-voorman al iets milder van toon: “Ik vermoed dat het de mensen in de omgeving van de president zijn die achter dit besluit staan. Maar als de president steekhoudende argumenten kan aanhalen zal ik terug naar mijn structuren keren om ze te overtuigen van het besluit”. Eugene van der San, directeur op het kabinet van Bouterse beschuldigt de tweede man van de regering in een ingezonden artikel van “stemmingmakerij”. Het staatshoofd heeft volgens hem slechts een aan hem voorgelegde resolutie bekrachtigd conform de aan hem gegeven bevoegdheid ingevolge de Grondwet en de Personeelswet.
FR

error: Kopiëren mag niet!