Algoe voert gesprekken over uitbetaling compensatie padieboeren

Minister Soeresh Algoe van LVV heeft in een reactie aangegeven dat hij gisteren gesprekken heeft gevoerd met de minister van Financiën, Andy Rusland, over de uitbetaling van de compensatie aan padieboeren in Nickerie. De uitbetaling zou volgens planning in de eerste week van oktober geschieden. Het ministerie heeft nog een week de tijd gevraagd om te starten met de uitbetaling.
Vertraging in betaling komt van ministerie van Financiën
‘Helaas is de uitbetaling nog steeds niet gedaan’, zegt de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harrynannan Oemraw. Volgens Oemraw heeft de minister van LVV zijn werk al gedaan. De vertraging in de compensatiebetaling komt door het ministerie van Financiën. Oemraw beweert dat het ministerie van Financiën het geld nog moet storten. ‘Wij boeren hebben nog steeds het vertrouwen in het minister van LVV en weten dat hij ons niet in de steek zal laten. Tot nu toe heeft Algoe in het belang van de rijstboeren gehandeld’, vindt Oemraw.
De compensatie is voor één seizoen. Het volgende seizoen begint in de eerste week van november. Oemraw zegt dat er gedurende deze grote droge tijd het nog enkele weken zal duren voordat de boeren zullen starten met de inzaai van padie. ‘De padieboeren zitten nu met een groot financieel probleem’, verzucht de voorzitter van SPBA. ‘Velen hebben schulden bij de banken en hebben de financiën niet om met de inzaai te beginnen. De boeren kunnen hun schulden niet aflossen met als gevolg dat de bank de padie van de boeren laat oogsten en de opbrengsten daarvan houdt. Ook machines van de boeren worden ingetrokken door de bank’, zegt Oemraw verder. De voorzitter van SPBA doet een beroep op de minister van Financiën om het compensatiebedrag zo gauw mogelijk te storten, zodat de padieboeren een deel van hun schulden kunnen aflossen. ‘De rijstsector ziet er niet rooskleurig uit’, meent Oemraw. De SPBA heeft brieven gericht naar de president en naar de ministers van LVV en Financiën voor kwijtschelding van de schulden van de padieboeren. ‘Als de boeren geen kwijtschelding krijgen voor hun schulden, zullen zij in nog grotere problemen komen te zitten’, zegt Oemraw.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!