Biza-minister: “Geen sprake ontneming bevoegdheid vp”

‘Er is helemaal geen sprake van de ontneming van een bevoegdheid van de vicepresident. Het zijn nieuwe beleidsinzichten die door ons zullen worden geïmplementeerd.’ Dit zegt minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken in gesprek met Dagblad Suriname met betrekking tot het ontnemen van de bevoegdheid van vicepresident Robert Ameerali om personeel aan te trekken voor de ambtenarij. Per 1 oktober 2014 ligt die bevoegdheid niet meer bij de vicepresident, maar bij de minister van Binnenlandse Zaken. De resolutie is bekrachtigd door president Desi Bouterse. Volgens de bewindsman kan de stap van het staatshoofd lijken op een intrekking van een bevoegdheid, ‘maar het gaat nu om nieuwe beleidsinzichten’. In de eerste plaats heeft de president zijn bevoegdheid om ambtenaren in dienst te nemen, overgeheveld naar de Biza-minister. “Het staatshoofd zal ook zijn handtekening in zulke gevallen niet meer plaatsen.” De bewindsman vindt niet dat er zoveel poeha over deze kwestie gemaakt had moeten worden, omdat hier conform de wet is gehandeld. De relatie met vicepresident Robert Ameerali is volgens hem nog steeds heel goed en de vp heeft geen tekenen van ontevredenheid getoond. Hij heeft afgelopen dinsdag nog in de Raad van Ministers met Ameerali vergaderd. ‘Het is niet de persoon Leilis die het besluit heeft genomen, maar de president. Ik heb geen probleem met niemand’, aldus de bewindsman.
De structuren van de politieke partij Abop willen dat president Desi Bouterse terugkomt op zijn besluit. De personeelsbevoegdheid moet terug van de minister van Binnenlandse Zaken naar de vicepresident. Dit hebben zij maandagavond gezegd tegen voorzitter Ronnie Brunswijk in een spoedbijeenkomst van de partij. Zonder deze kwestie met coalitiepartner Brunswijk te bespreken, heeft het staatshoofd de vicepresident de bevoegdheid, om overheidspersoneel in dienst te nemen, ontnomen. De structuren zien dit als miskenning van de partij, omdat formeel het de Abop zou zijn die Ameerali zou hebben voorgedragen voor de functie van vp. Brunswijk op zijn beurt zegt de partijstructuren te hebben gevraagd geduld te hebben, zodat hij de kwestie met de president kan bespreken.
FR

error: Kopiëren mag niet!