Ruth Wijdenbosch: ‘Ik ga de regering wakker schudden over Ebola-gevaar’

Ruth Wijdenbosch-ebola.1Vicevoorzitter van het parlement tevens NPS-assembleelid Ruth Wijdenbosch steekt haar kritische kanttekeningen beslist niet onder stoelen en banken. ‘Ik ga de regering wakker schudden over het Ebola-gevaar’, zegt de politica. De komende dagen zal zij het verzoek doen voor het uitschrijven van een openbare vergadering over de Ebola-ziekte, die in verschillende Afrikaanse landen inmiddels duizenden doden heeft veroorzaakt.
Volgens Wijdenbosch moet de regering zich er bewust van zijn dat Ebola beslist geen Chikungunga is, die de gemeenschap reeds geruime tijd in haar greep heeft. ‘Ebola is dodelijk. Tegen de tijd dat de regering met maatregelen komt als bij die Chikungunya is een kwart van de bevolking al dood’, zegt zij duidelijk. Wijdenbosch herinnert eraan dat zij in de periode van reces een openbare vergadering had uitgeschreven om de regering wakker te schudden omtrent de Chikungunya problematiek. Zo is er een onderraad en actiegroep ingesteld om acties te ondernemen.
Strenge controle op grensposten
Wijdenbosch wijst erop dat het van groot belang is om nu al alert te zijn en de bevolking te voorzien van voorlichting en informatie op welke wijze zij besmetting kan voorkomen. ‘We moeten beslist niet wachten totdat de Ebola in Suriname is en mensen besmet zijn geraakt.’ Het volk moet bewust gemaakt worden over de gevaren van deze ziekte en hoe zij deze ziekte kan voorkomen. Vooral op de grensposten moeten er strengere regels gelden en moeten de lichaamstemperatuur van personen die het land binnenkomen, gemeten worden.
De politici benadrukt dat er instructies gegeven moeten worden om te voorkomen dat de Ebola-ziekte toch het land binnensluipt zonder dat de autoriteiten zich hiervan bewust zijn. Personen bij wie er vermoed wordt dat die besmet zijn, moeten alvast geïsoleerd worden alvorens zij ook anderen gaan besmetten. Ook artsen en het verplegend personeel die groot gevaar oplopen om besmet te raken, moeten voorgelicht worden op welke wijze zij moeten handelen. ‘De beleidsmakers moeten high alert gemaakt worden.’ Wijdenbosch wordt op dagbasis geconfronteerd met ongeruste burgers die zich danig zorgen maken om de Ebola-ziekte.
‘We moeten nu al maatregelen treffen en niet wachten totdat er sprake is van een epidemie als bij de Chikungunya.’ Wijdenbosch zegt met klem dat alles al in stelling gebracht moet worden. Vooral de burgerij moet zich bewust zijn van de gevaren en gevolgen van Ebola en op welke wijze zij zich kunnen beschermen.
De eerste patiënt bij wie Ebola werd vastgesteld in Texas, de Verenigde Staten van Amerika, is komen te overlijden. De persoon die in Brazilië vermoedelijk Ebola besmet was, werd negatief getest. Maar de artsen willen geen risico’s nemen en zullen nog een aantal testen afnemen. Een medewerkster van een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Texas is mogelijk besmet met het dodelijke Ebola-virus. De vrouw testte positief op Ebola na een eerste, voorlopige test. Ook de tweede test gaf aan dat de vrouw Ebola heeft opgelopen. Zij behoorde tot een van de medewerksters die de eerste patiënt in Amerika die aan Ebola overleed, had verpleegd.
In Spanje raakte een verpleger besmet met Ebola. De vrouw vermoedt zelf dat ze het virus heeft opgelopen toen ze beschermende kleding uittrok en met een handschoen haar gezicht raakte. Dat gebeurde toen ze betrokken was bij de verzorging van twee Spaanse geestelijken, die het virus hadden opgelopen in een ziekenhuis in Madrid. Volgens de autoriteiten lijkt het erop dat ze niemand anders heeft besmet.
De huidige Ebola-uitbraak heeft aan ruim vierduizend mensen het leven gekost. Het virus waart vooral rond in de Afrikaanse landen Liberia, Guinee en Sierra Leone. De persoon in Nederland bij wie het vermoeden bestond dat hij Ebola besmet zou zijn, is negatief getest op deze dodelijke ziekte.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!