CBvS-governor: ‘Partnership Strategy biedt Suriname meer mogelijkheden’

Gisteren tijdens de Islamic Development Bank (IsDB) day in de ballroom van hotel Royal Torarica, werden de gebruikelijke geschenken uitgewisseld tussen governor Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname en Islamic Development Bank president Ahmed Mohammed Ali Al Madani
Gisteren tijdens de Islamic Development Bank (IsDB) day in de ballroom van hotel Royal Torarica, werden de gebruikelijke geschenken uitgewisseld tussen governor Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname en Islamic Development Bank president Ahmed Mohammed Ali Al Madani
De ‘Member Country Partnership Strategy’ biedt Suriname meer mogelijkheden bij de Islamic Development Bank (IsDB). Dit zei governor Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gisteren tijdens de Islamic Development Bank (IsDB) Day in de ballroom van hotel Royal Torarica. Volgens de governor zal het succes van de projecten, die nu binnen de ‘Interim Member Country Partnership Strategy’ worden uitgevoerd, bepalend zijn voor verbetering van de samenwerking tussen ons land en de bank. Speciaal voor deze dag is IsDB-president Ahmed Mohammed Ali Al Madani met zijn delegatie naar Suriname afgereisd. “De Islamitische Ontwikkelingsbank en haar instellingen zijn hier om de ontwikkelingsinspanningen van de publieke en private sector van Suriname te ondersteunen”, benadrukte de governor van de moederbank. Hij hoopte dat de IsDB Dag voldeed aan de verwachtingen van de deelnemers en dat zij zullen helpen de toekomst van de ‘Member Country Partnership Strategy’ te bepalen. De IsDB heeft volgens Hoefdraad in de afgelopen jaren bewezen een solide financiële instelling en partner te zijn. Dat is dan ook één van de redenen waarom de regering de IsDB heeft betrokken als één van haar belangrijkste ontwikkelingspartners voor het Ontwikkelingsplan 2012-2016. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken gaf in zijn spreekbeurt ook te kennen dat het beleid van deze regering veel raakvlakken heeft met de zienswijze van de IsDB.
De eerste projecten die onder ‘de tussentijdse samenwerking’ zijn uitgevoerd zijn de verbetering van het luchtnavigatiesysteem te Zanderij, gezondheidscentra in het binnenland, de uitbreiding van de haven van Nieuw Nickerie en het radiotherapeutisch centrum van het Academisch Ziekenhuis. Vandaag en morgen zullen verschillende workshops voor de belanghebbenden worden verzorgd. Hoefdraad deed een beroep op alle betrokken partijen om deel te nemen aan deze workshops en hun opvattingen en belangen actief te propageren. In november 2013 hebben beide partners besloten de samenwerking te versterken op basis van de nationale prioriteiten en de Zuid-Zuid-relaties te bevorderen.
Voorafgaand aan de IsDB Day heeft Al Madani het startsein gegeven van het nieuwe gebouw van het Academisch Ziekenhuis, dat door de Islamitische Ontwikkelingsbank voor een bedrag van USD 60 miljoen word gefinancierd. Voor het integraal plan is USD 96,5 miljoen uitgetrokken. De Surinaamse bijdrage is USD 10 miljoen. Startklaar voor uitvoering is ook het hervormingsproject voor het technisch en beroepsonderwijs en training waarvoor USD 15,8 miljoen is uitgetrokken. De regering komt in met USD 2,7 miljoen, waardoor de totale fondsen voor dit project komen op USD 18,5 miljoen.
Op de IsDB Day hebben de IsDB en haar bijbehorende instituten informatie verstrekt over de mogelijkheden die zij bieden en hoe zij werken. Deze instellingen zijn het Islamitisch Onderzoeks- en Trainingsinstituut, de Islamitische Maatschappij voor Verzekering van Investeringen en Exportkredieten, het Islamitische Genootschap voor de Ontwikkeling van de Particuliere Sector, en de Islamitische Maatschappij voor Handelsfinanciering. Suriname is sinds 1997 lid van de IsDB Groep.
FR

error: Kopiëren mag niet!