Meeting CBvS met bankiers en cambiohouders over schaarste dollars

Het blijkt dat de opkoop van US dollars vanaf juni niet meer optimaal mogelijk is bij cambio’s. Ook geven ondernemers aan dat Amerikaanse dollars schaars zijn in Suriname. De koers op de zwarte markt is SRD 3.50 voor een USD, terwijl de officiële bankkoers 3.35 is. Jim Boussaid, directeur van de Hakrinbank, geeft in gesprek met Dagblad Suriname te kennen dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hierover dinsdag een spoedoverleg zal plegen met de bankiers en cambiohouders. De Hakrinbank-directeur zegt dat het belangrijk is om de inflatiestijging tegen te gaan, omdat een hogere USD-koers voor grove prijsstijgingen zal zorgen. De banken maken zich enorme zorgen hierover. De bankier wenst niet voorop te lopen op zaken. Ondanks de interventie van ongeveer USD 1 miljoen op dagbasis, ontstaat er toch een druk op de wisselkoers. De moederbank intervenieert, waardoor importeurs niet de valutamarkt hoeven op te gaan. Wanneer de vraag naar valuta groter is dan het aanbod, schiet de koers automatisch omhoog. De CBvS heeft tot en met juli dit jaar met USD 90.9 miljoen geïntervenieerd. Vorig jaar is ruim USD 245 miljoen besteed aan de ondersteuning van de koers. In 2012 was de interventie USD 6 miljoen. Opmerkelijk is dat de voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders, Remy Bhailal, voorlopig geen uitspraken wenst te doen over deze kwestie. Volgens Bhailal gaat het om een gevoelige kwestie, waarop hij moeilijk zou kunnen reageren. Eind augustus had hij een daling van de USD koers verwacht, wat uiteindelijk niet zover is gekomen. De voorzitter verwees ons naar de CBvS voor meer informatie. Ondertussen wordt gespeculeerd dat mensen geen vertrouwen meer hebben in de Surinaamse dollar en als gevolg daarvan hun toevlucht zoeken bij de Amerikaanse dollars.
De druk op de dollar koers staat haaks op de mededeling van president Desi Bouterse bij zijn jaarrede in De Nationale Assemblee (DNA). De president liet optekenen dat de officiële wisselkoers voor de USD stabiel is gebleven in 2014. Governor Gilmore Hoefdraad van de CBvS heeft na de jaarrede van het staatshoofd tegenover de aanwezige journalisten ontkend dat het in stand houden van een lage wisselkoers voor de Amerikaanse dollar de Staat miljoenen kost. “Het is een normale zaak in heel de wereld dat er wordt geïntervenieerd op het moment dat wordt geconstateerd dat de wisselkoers boven de vastgestelde normen gaat”, zei de monetaire autoriteit. Volgens hem moet wel rekening worden gehouden met speculatie op de valutamarkt, zeker met de gang naar de verkiezingen toe van mei volgend jaar. “Maar we gaan binnenkort in nauw overleg met de banken bekijken hoe we de zaak richting de verkiezingen op lijn kunnen houden”, zei Hoefdraad. Hij wees er op dat het stabiel en laag houden van de wisselkoers niet alleen een taak is van de Centrale Bank en het ministerie van Financiën, maar veel meer instituten, de regering en de samenleving. De bankpresident verwacht dat de druk op de koers geleidelijk aan zal afnemen.
FR

error: Kopiëren mag niet!