Agrarische samenwerking tussen het Caribisch gebied en Oceanië

Agrarische samenwerking tussen het Caraibisch gebied en het Pacifisch gebied wordt versterkt tijdens 13de CWA. 1De interregionale samenwerking op het gebied van de agrarische sector, voor zowel de landbouw als plattelandsontwikkeling, wordt versterkt. De landen in het gebied Oceanië (de Pacific) zijn van plan om een Caribbean Week of Agriculture (CWA) in 2015 te houden. Dit werd tijdens een vergadering tussen de ministers van Landbouw van Suriname en Vanuatu, aangekondigd. Het Technisch Centrum voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling (TCL) was tussenpersoon. Beide landen zijn overeengekomen om samen te werken om zodoende ervaring uit te wisselen. Ook willen zij de landbouw- en plattelandsontwikkeling verbeteren.
De komende Pacific Week of Agriculture 2015 rekent op een nieuwe mijlpaal als het gaat om de vooruitgang van de agrarische sector. Het programma Intra-ACP Agricultural Policy Programme (APP) zal hiertoe bijdragen. Dit is een programma voor capaciteitsverbetering binnen de agrarische sector. Daarnaast wil men geraken tot voedselzekerheid door het verhogen van de productie en de versterking van de zakelijke banden. Zowel het Caribisch gebied als Oceanië wordt geconfronteerd met vergelijkbare uitdagingen zoals klimaatverandering, natuurrampen, hoge importkosten van voedsel en de afhankelijkheid van enkele exportproducten. Het APP wordt uitgevoerd in samenwerking met CTA, het Secretariaat van de Oceanische Gemeenschap (SPC) en het Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA).
Op de CWA van vorig jaar, gehouden in Guyana, hebben vrouwelijke producenten en ondernemers gesprekken gevoerd met ministers van beide gebieden om vrouwen te betrekken bij politiek en in de belangrijkste beleidsprocessen. Vanuatu is een land waar 80% van de bevolking zich bezig houdt met kleinschalige landbouw. Dit land importeert een groot deel van haar voedsel, met inbegrip van 300.000 ton rijst per jaar, zegt de minister van Landbouw David Butulso. Dit drukt zwaar op het budget van zijn land. Volgens Butulso kan Vanuatu veel leren van Suriname over de industriële rijstbouw. De Surinaamse minister van LVV, Soeresh Algoe, wil zijn ambtgenoot graag helpen met advies en informatie over de productie van rijst. Ook zal Algoe zijn ondersteuning bieden aan de toekomstige Pacific CWA 2015. “We zijn hier klaar om u te helpen met eventuele behoeften”, aldus Algoe tijdens een ministeriele vergadering.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!