RGD noteert dagelijks 5 suspecte Chikungunya-gevallen per poli

De Stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD) noteert dagelijks gemiddeld 5 suspecte gevallen van Chikungunya per poli. Dat blijkt uit statistieken van de RGD waarop Dagblad Suriname de hand heeft weten te leggen. Vanaf de periode 8 september tot en met 2 oktober was er sprake van een landelijk aantal suspecte gevallen van 1449 bij de RGD-poli’s alleen. Deze gevallen zijn doorverwezen naar het laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Uit de allerlaatste gegevens blijkt dat op 6 oktober er een aantal van 298 suspecte gevallen zijn genoteerd, terwijl op 7 oktober sprake was van een landelijk aantal van 122 suspecte gevallen.
RGD-directeur Maaltie Sardjoe bevestigt de gevallen en benadrukt tegelijkertijd dat deze cijfers alleen van de RGD zijn. De particuliere poli’s houden hun statistieken apart bij. De RGD-directeur vraagt de gemeenschap alert te zijn. ‘Vooral de preventieve maatregelen zijn belangrijk. De instructies van het ministerie van Volksgezondheid moeten hierbij ook strikt worden opgevolgd. Bij hoge koorts en gewrichtspijnen moet je meteen naar de huisarts’, aldus Sardjoe. De komende tijd zal de Chikungunya-epidemie, die sinds de maand september Suriname in haar greep heeft, zich enige tijd nog voortzetten, zegt Sardjoe. Ook de minister van Volksgezondheid, Michael Blokland, bevestigt dat de epidemie zich nog zal voortzetten. Alle kritiek op het ministerie als zou het ministerie te laat zijn gekomen met maatregelen, vindt de minister onterecht. ‘Wij weten vanuit het ministerie dat je op een bepaalde manier de zaak moet aanpakken en dat hebben wij gedaan. Ook de Paho heeft dat beaamd, maar als er mensen zijn die menen het beter te weten, dan kunnen wij daaraan niet veel doen’, aldus een commentaar van de minister. Hij zegt dat er voldoende maatregelen zijn genomen. Er is ook gedaan wat er gedaan moest worden. ‘Natuurlijk gaat het niet altijd lukken.’ Van belang is dat de gemeenschap steeds let op haar omgeving. Een schoon milieu kan bijdragen om te voorkomen dat de muskiet slachtoffers maakt.
ASP

error: Kopiëren mag niet!