Wandelloop Internationale Dag van de Witte Stok

Mensen met en zonder visuele beperking lopen op zaterdag 11 oktober een afstand van 5 kilometer tijdens een gezellige wandelloop rond de internationale Dag van de Witte Stok. Dit sportieve evenement benadrukt het recht van blinde en slechtziende mensen op zelfstandigheid en mobiliteit. De wandelloop begint en eindigt bij het Jeugdcentrum aan de Dokter Sophie Redmondstraat, tegenover de Nationale Stichting Blindenzorg Suriname (NSBS). De organisatie is in handen van de NSBS, Stichting Wan Okasi en het Surinaams Olympisch Comité. De wandelloop van 2012 was al een groot succes. De organisatie hoopt dat dit jaar minimaal 2000 mensen zullen meedoen. Inschrijven kon al vanaf woensdag 1 oktober 2014 . Voor het SOC wordt deze activiteit gehouden in het kader van de Olympic Day. Zij zien daarom graag sporters van alle disciplines aanwezig. De slogan van dit jaar is: Try Something New. Het doel is om steeds meer mensen te stimuleren om te beginnen te bewegen, te leren en te ontdekken.
Automobilisten en andere verkeersdeelnemers zien aan de witte stok dat de eigenaar visueel beperkt is. Zij kunnen dan extra rekening houden met die persoon. De stok, met rode strepen voor extra zichtbaarheid, is in 1930 uitgevonden door de jonge Française Guilly d’Herbemont. De stok helpt de gebruikers ook om hun weg te vinden op straat en in onbekende ruimtes. Suriname kent nauwelijks voorzieningen voor voetgangers. Voor mensen met een visuele beperking is het extra moeilijk om zich op straat te begeven. Deelnemers aan de wandelloop laten zien dat ze meeleven met deze bijzondere Surinamers, die net als iedereen recht hebben op deelname aan het maatschappelijke leven.
Inschrijvingen geschieden dagelijks tussen 08.00 uur en 14.00 uur bij de NSBS en het SOC. Het inschrijfgeld bedraagt SRD 5, inclusief een truitje en flesje water.

error: Kopiëren mag niet!