Trans in Action: “Nu of nooit…”

Transgender personen, komen over de hele wereld, in alle landen en in alle culturen voor (dus ook in Suriname). Het zijn personen, waarvan het gevoel van “man-zijn” of “vrouw-zijn” niet overeenkomt met het lichaam waarin ze geboren zijn. Zo komt het dus dat er mensen zijn, die als onderdeel van hun persoonlijk vormingsproces ervoor kunnen kiezen om de strijdigheid die ze ervaren tussen hoe ze zijn geboren en hoe ze zich voelen zoveel mogelijk tegen te gaan. Men kan bijvoorbeeld als vrouw door het leven gaan, terwijl men als man is geboren of omgekeerd al dan niet door operatief veranderingen aan te brengen aan het uiterlijk. Een initiatiefgroep, of eerder een pioniersgroep, van Surinaamse transgender personen zegt dat ze niet langer een verscholen groep willen zijn in onze samenleving en stelt zich op het standpunt “nu of nooit!”: Door eigen organisatie op te zetten willen deze transgender personen samen met anderen op een actievere manier bijdragen aan de ontwikkeling van ons land.
Historisch moment
Voorafgaand aan de vierde Coming Out Loop in Paramaribo, zal op zaterdag 11 oktober 2014 de Launch van de stichting “Trans in Action” plaatshebben. Deze “nieuwe” stichting is een op mensenrechten gebaseerde belangenorganisatie voor en door transgender personen uit Suriname. Het werd opgezet als onderdeel van het NO HARM project van de stichting Suriname Men United. Het is een historisch moment voor Suriname, omdat het de eerste officiële aanzet is vanuit transgender personen om zichtbaar te zijn in onze samenleving en om behoeften, belangen en mogelijkheden om bij te dragen aan de ontwikkeling van deze Surinamers bespreekbaar te maken.
Bijzondere aandachtspunten
Omdat er zo weinig bekendheid is met transgender personen in onze samenleving, zijn er ideeën over deze groep die niet of niet helemaal de realiteit benaderen. Verder is de hulp van andere transgender personen nodig om als transgender collectief bij te dragen aan de ontwikkeling van Suriname maar ook aan de ontwikkeling van de transgender personen zelf. Dit gegeven ziet Trans in Action als een duidelijk en concreet takengebied. “Het eerst moet worden gewerkt aan eenheid en saamhorigheid van de grotere groep transgender personen en moeten we ervoor zorgen dat de percepties over transgender personen in onze samenleving onze realiteiten weergeven”. Trans in Action hoopt op kort termijn partnerschappen aan te gaan met organisaties en personen om zo inhoud te geven aan haar visie: “Trans in action is de organisatie, die in samenwerking met andere organisaties en transgender individuen, nationaal en internationaal, positieve en effectieve veranderingen teweeg brengt op het gebied van werkgelegenheid, maatschappelijke acceptatie, onderwijs, veiligheid, gezondheid en het algemeen welzijn voor in het bijzonder de transgender gemeenschap in Suriname.”

error: Kopiëren mag niet!