Agrarische samenwerking Caraibisch en Pacifisch gebied versterkt

De interregionale samenwerking op het gebied van de agrarische sector, voor zowel de landbouw als plattelandsontwikkeling, wordt versterkt. De Pacifische regio is van plan om een Caribbean Week of Agriculture (CWA) in 2015 te houden. Dit werd tijdens een vergadering tussen de ministers van Landbouw van Suriname en Vanuatu aangekondigd. Het Technisch Centrum voor Landbouw en plattelandsontwikkeling (TCL) stond als tussenpersoon. Beide landen zijn overeengekomen om samen te werken om zodoende beste praktijken uit te wisselen. Ook willen zij de landbouw- en plattelandsontwikkeling verbeteren. De dertiende CWA in Suriname heeft de minister van Vanuatu tevens ambtgenoot van minister Algoe, hoog geïnspireerd.
De toekomstige Pacifische Week of Agriculture 2015 rekent op een nieuwe mijlpaal in de vooruitgang van de agrarische sector. Het programma Intra-ACP Agricultural Policy Programme (APP) zal hiertoe bijdragen. Dit programma versterkt de banden om interregionale capaciteiten binnen de agrarische sectoren te verbeteren en de voedselzekerheid en de voeding te verbeteren door het verhogen van de productie en de versterking van zakelijke verbanden. Zowel het Caraibisch gebied als het Pacifisch gebied worden geconfronteerd met vergelijkbare uitdagingen, zoals klimaatverandering, natuurrampen, hoge importkosten van voedsel en de afhankelijkheid van enkele exportproducten. De APP wordt uitgevoerd in samenwerking met de CTA, het Secretariaat van de Pacifische Gemeenschap (SPC) en de Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA).
Samen met partners heeft CTA in de afgelopen jaren Caraibische en Pacifische bedrijven, producenten, experts en vertegenwoordigers van de publieke en private sector gebracht op een aantal gelegenheden om zodoende ideeën uit te wisselen over de economische voordelen voor de kleine boeren en rurale gemeenschappen, in het bijzonder vrouwen jongeren. Op de CWA van vorig jaar, gehouden in Guyana, hebben vrouwelijke producenten en ondernemers gesprekken gevoerd met ministers van het Caraibisch en het Pacifisch gebied om vrouwelijke ondernemers te betrekken bij politiek en in de belangrijkste beleidsprocessen. Vanuatu is een land waar 80% van de bevolking zich bezighoudt met kleinschalige landbouw. Dit land importeert een groot deel van haar voedsel, met inbegrip van 300.000 ton rijst per jaar, zei de minister van Landbouw (Vanuatu), David Butulso. Dit drukt zwaar op het budget van zijn land. Volgens Butulso kan Vanuatu veel leren van Suriname over de industriële rijstbouw. De Surinaamse minister van LVV, Soeresh Algoe, wil zijn ambtgenoot graag helpen met advies en informatie over de productie van rijst. Ook zal Algoe zijn ondersteuning bieden aan de toekomstige Pacifische CWA 2015. ‘We zijn hier klaar om u te helpen met eventuele behoeften’, aldus Algoe tijdens een ministeriele vergadering.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!