Uitbreiding gezondheidscentrum Lelydorp

Frontfoto 1
Eerste steenlegging voor gezondheidscentrum LelydorpMet de eerstesteenlegging voor de uitbreiding van het gezondheidscentrum te Lelydorp is op woensdag 8 oktober het startsein geweest om de gezondheid in Suriname te verbeteren. Het project is in gang gezet door de RGD en is een vervolgfase in de verbetering van de gezondheidssector buiten de stad Paramaribo. Eerder dit jaar was de eerstesteenlegging van een gezondheidscentrum in Meerzorg die nu gevolgd wordt door één in Lelydorp. Later dit jaar zullen er te Latour en Flora nog twee steenleggingen gedaan worden met hetzelfde doel. “Het gezondheidscentrum wordt gebouwd in fases en naar verwachting is de eerste fase voltooid in december van dit jaar. Er wordt verwacht om in september volgend jaar de voltooiing te bewerkstelligen”, zegt de algemeen directeur van de RGD, Maaltie Sardjoe. Het gezondheidscentrum gaat in de toekomst een spoedeisende hulp krijgen, ondersteund door een ambulancedienst, huisartsenpraktijk, een apotheek, consultatiebureaus samen met een pre- en postnatalenzorg, een bevallingskliniek en preventieve zorg.
Roline Samsoedien, districtscommissaris van Wanica, gaf aan dat er een tijdwinst zou zijn voor de patiënten en dat een additioneel gebruik van de diensten door bedrijven een verbetering van de gezondheidsdienst zou blijken. Daarna gaf Sardjoe aan dat “interne signalen aangaven dat de poli uit zijn voegen was gegroeid en niet meer de juiste standaard had voor deze tijd”. NDP-parlementariër Theo Vishnudatt betoogde dat het aan het beleid Bouterse – Ameraali lag dat het gezondheidscentrum er kwam. Hij beschuldigde politici, met name Ruth Wijdenbosch, dat de gezondheidszorg tot een politieke zaak werd gemaakt.
Het leggen van de eerste steen ging gepaard met de nodige tradities. De districtscommissaris, directeur, voorzitter van de RGD-stichting en de minister van Volksgezondheid metselden de eerste stenen op de fundering van het gezondheidscentrum. Onder de stenen werden traditiegetrouw enkele muntjes ingemetseld voor geluk waarna de hele boel onder gespoten werd met een paar djogo’s.

error: Kopiëren mag niet!