Burger Aroen Mangroe: ‘Dc Ramdhani heeft met bonnen gefraudeerd’

Dc Ramdhani heeft met bonnen gefraudeerd 1
Dc Ramdhani heeft met bonnen gefraudeerd 2De burger Aroen Mangroe beweert dat districtscommissaris (dc) Arunkumar RAmdhani van Saramacca valselijk bestelbonnen heeft laten opmaken op zijn naam variërend tussen de SRD 500 en SRD 15.000 voor de aanschaf van allerlei producten (vanaf kip tot gebak) en voor het plegen van tal van werkzaamheden. In werkelijkheid werden deze werkzaamheden nooit uitgevoerd. De bewoner van Saramacca vertelt dat zijn wens om een vaste dienstaanstelling te krijgen binnen de overheid, hem ertoe bewoog om de dc van Saramacca te benaderen. Dc Arunkumar Ramdhani zat toen pas aan in Saramacca.
De dc zou Mangroe hebben beloofd dat hij als zijn chauffeur zou fungeren. Na maanden wachten kwam er geen schot in de zaak, totdat de dc Mangroe op een dag naar zijn kantoor liet komen. ‘Hij zei me dat hij wat geld nodig had en dat hij op mijn naam bestelbonnen zou opmaken. Dit deed hij meestal wanneer hij naar Coesewijne wilde gaan met zijn vrienden. Hij vroeg me om mijn handtekening te plaatsen op de bonnen.’ Op deze wijze zou de dc veel bestelbonnen hebben opgemaakt en het geld hebben getoucheerd. De bestelbonnen zijn volgens Mangroe zoveel dat hij zelf de tel kwijt is. Bij hem heeft hij in totaal 14 bestelbonnen variërende tussen de SRD 500 en SRD 15.000. ‘Opgeteld komt het bedrag uit op SRD 57.610. Er zijn ook bonnen die niet bij mij zijn, maar bij de dc’, vertelt Mangroe.
In die tussentijd bleef Mangroe reikhalzend uitkijken naar de beloofde baan bij de overheid. Deze baan kwam maar niet. Hij was wel gebeld door de Personeelsdienst van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) en opgeroepen voor een sollicitatiegesprek. ‘Het is alleen bij een gesprek gebleven.’ De consequenties voor het maken van bestelbonnen op naam van Mangroe zijn zodanig dat hij nu belastingaanmaningen krijgt om te betalen. Volgens de Belastingsdienst is Mangroe een aannemer. Intussen is dc Ramdhani vanuit Saramacca gemuteerd naar Coronie.
‘Ik heb de dc vele keren gebeld dat ik een aanmaning van de Belastingdienst heb ontvangen om belasting te betalen. De dc zei dat hij me terug zou bellen, terwijl hij me niet heeft gebeld. Hij laat niets van zich horen.’ Jules Wijdenbosch is thans de coördinator van de NDP in Saramacca. Mangroe heeft zijn verhaal voorgelegd aan Wijdenbosch en al de kopieën van de bestelbonnen aan hem overgedragen voor een onderzoek. Deze kwestie zou nimmer zijn onderzocht door Wijdenbosch. ‘Ik heb eerst geprobeerd om het probleem binnenshuis op te lossen. Toen niemand naar mij luisterde, ben ik naar de pers gestapt’, zegt Mangroe. Hij is ook voornemens om aangifte bij de politie te doen. ‘Want ik zit nu in de problemen. Ik moet nu belasting betalen terwijl de dc de staatsgelden die hij op mijn naam heeft genomen, voor privédoeleinden gebruikt.’ Volgens Mangroe heeft de dc ook namen van andere personen gebruikt voor het opmaken van bestelbonnen om staatsgeld te kunnen lichten. ‘De dc heeft Saramacca beroofd’, zegt Mangroe fel.
Dc Ramdhani ontkent beschuldigingen
Dagblad Suriname maakte ook contact op met dc Ramdhani. Volgens de verklaring van Ramdhani heeft hij bestelbonnen op naam van Mangroe opgemaakt, omdat hij de financiële beheerder zou zijn van het landbouwbedrijf van Ramdhani’s jongere broer. Volgens Ramdhani is er in deze kwestie helemaal geen sprake van fictieve bonnen. Hij zegt dat de staatsmiddelen zijn gebruikt voor het transporteren van zaken over water. De dc geeft toe dat hij Mangroe een baan als chauffeur had beloofd. Ramdhani zegt dat hij bereid is alles uit te leggen aan de NDP-coördinator in Saramacca, Jules Wijdenbosch.
Mangroe geconfronteerd met de bewering van de dc, geeft aan dat hij nimmer financieel beheerder was van het landbouwbedrijf van Ramdhani’s jongere broer. Mangroe heeft als vertrouwenspersoon jarenlang voor de jongere broer van de dc gewerkt. Hij zou slechts een arbeider zijn geweest die een arbeidersloon uitbetaald kreeg. Dat de dc zijn broer betrekt in het gebeuren rondom de bestelbonnen, snapt Mangroe helemaal niet.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!