Hof van Justitie voorstander van verkorte opleiding rechters

Met het heengaan van rechter Albert Ramnewash onlangs is het tekort aan rechters verder opgelopen. Waarnemend president van het Hof van Justitie Iwan Rasoelbaks geeft in gesprek met Dagblad Suriname te kennen dat de rechterlijke macht met een aantal van veertien rechters momenteel het werk moet doen dat in feite door veertig rechters gedaan zou moeten worden. Het vele werk wordt momenteel door deze veertien rechters gedaan, alleen maar in het belang van de justitiabele. Om het tekort op te heffen, zullen de vijf cursisten die onlangs de rechtersopleiding succesvol hebben doorlopen, zo snel als mogelijk moeten worden beëdigd. Naast de inzet van deze vijf rechters komt er ook een verkorte opleiding voor rechters van een jaar tot anderhalf. In het systeem van rechtersopleiding bestaan er twee mogelijkheden. De ‘rechterlijke ambtenaar in opleiding’ (raio) is voor mensen die pas van de universiteitsbanken komen of slechts een beetje ervaring hebben. Deze opleiding duurt vijf jaar. Hiernaast bestaat de cursus ‘rechters in opleiding’ (rio) die veel korter is. De rio is bedoeld om snel rechters op te leiden. Dit vergt volgens de Hofpresident toch wat organisatie, omdat er een heleboel formaliteiten aan te pas komen. Het ministerie Justitie en Politie is belast met de invoering van dit traject. Hiervoor zal een raad moeten worden ingesteld die met de werving en selectie belast zal zijn. Het Hof houdt ook rekening met het feit dat het ministerie ook andere verplichtingen heeft jegens verschillende groepen. Volgens Rasoelbaks zijn er intussen nieuwe voorzieningen getroffen. Alida Johanns en Dinesh Sewrattan zullen de rollen van Ramnewash overnemen totdat de nieuwe rechters geïntroduceerd worden. Anandkoemar Charan zal de zaken bij het Hof van Justitie afhandelen. Dan pas zal het werk herverdeeld worden.
De datum van het inzetten van deze nieuwe rechters is nog niet bekend, maar het is een proces. ‘Als het zover is, gaat het Hof voor de beëdiging’, benadrukt Rasoelbaks. De toelating van deze kandidaten is al goedgekeurd door de Raad van Ministers (RvM). Het is nu een kwestie van formaliseren en dat zal president Desi Bouterse moeten beslissen. De magistraat hoopt dat dit spoedig zal geschieden.
FR
Hof van Justitie voorstander van verkorte opleiding voor rechters.1

error: Kopiëren mag niet!