Conferentie ‘Caribische vrouwen en seksuele diversiteit’

Conferentie  ‘caraibische vrouwen en seksuele diversiteit’. 2
COVAB luidt schooljaar 2014-2015 in..1
Conferentie  ‘caraibische vrouwen en seksuele diversiteit’. 1Vanaf maandag is er een week lang een conferentie in Suriname gaande voor Caribische vrouwen. Het bijzondere van deze conferentie is dat die bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende LBGT-organisaties. De ‘gastvrouw’ voor de conferentie is de Surinaamse organisatie “Women’s Way Foundation”. Met de organisatie van een dergelijke conferentie wil de Caribische LBGT-gemeenschap een forum creëren voor discussie en vrouwen, ongeacht hun seksuele oriëntatie en stimuleren om te komen in leidinggevende functies. LBGT’s zouden zichtbaarder moeten zijn.
LBTG-rechten blijft controversieel onderwerp
De minister van Binnenlandse zaken, Edmund Leilis, die de opening verrichtte, gaf aan dat er in Suriname nog geen duidelijk beleid is voor wat betreft LGBT-rechten. “De constitutie van Suriname is echter wel duidelijk als het gaat om discriminatie, ook van deze groep. Toch blijft het een controversieel onderwerp.” De regering zal volgens de minister wel de nodige stappen nemen om LBGT-rechten aan te pakken. Noreen Cheung, vertegenwoordiger van het parlement en lid van de werkgroep ‘Parlementarians for Global Action’ (PGA), zei dat de PGA zich op het standpunt stelt om alle vormen van discriminatie aan te vechten. “De LGBT gemeenschap heeft de laatste tijd veel aandacht gehad in het parlement en ik ben heel erg bekritiseerd, omdat ik voor de rechten van deze groep pleitte”, gaf Cheung aan. “Ik heb zelfs de stempel opgedrukt gekregen lesbisch te zijn. Misschien moet ik blij zijn, aangezien dit betekent dat ik nu zowel vrouwelijke als mannelijke aanbidders heb”, grapte Cheung. “Maar ik ben niet bang om op te komen voor rechtvaardigheid en de intolerantie naar de LBGT-groep blijft een zorgpunt.”
Caribisch gebied is ‘homofobisch’
Faye Fernandes van de organisatie Cariflex die ook aan het woord kwam, noemde de conferentie ‘historisch’. Zij meent dat het Caribisch gebied heel erg ‘homofobisch’ is. De uitdagingen voor deze groep zijn onder andere het gebrek aan beschermende wetgeving en wetgeving die de rechten van de groep waarborgt, geen betrokkenheid van LBGT in beleidsvorming, de anti-gay houding in de samenleving en vooral ook politiegeweld naar LBGT’s toe. Gay’s worden nog te vaak verstoten uit de gemeenschap en belanden zelfs op straat, omdat hun eigen familie hen niet wil accepteren. Daarom is het volgens Fernandes heel belangrijk dat deze conferentie gehouden wordt. “Omdat wij samen moeten komen om te bepalen hoe wij als LBGT’s verder voorwaarts wensen te gaan”, aldus Fernandes. Het is de tweede keer dat er een ‘Caribbean women and sexual diversity conference’ word gehouden. De eerste conferentie vond plaats in 2013 op Curaçao.

error: Kopiëren mag niet!