Surinaamse Orde van Advocaten kiest nieuwe deken in oktober

De Surinaamse Orde van Advocaten kiest een nieuwe deken in oktober. De voorbereidingen voor de verkiezingen zijn reeds gestart zegt de tussentijdse deken, Harish Monorath, in een interview. Hij zal zich herkiesbaar stellen afhankelijk van de ondersteuning die hij krijgt. De nieuwe deken zal voor de komende drie jaren aanzitten. Monorath heeft de scepter ruim zes maanden gezwaaid na een tussentijdse verkiezing. Wat hem zwaar op de maag ligt, is dat het parlement het niet heeft klaargespeeld om de advocatenwet te behandelen en aan te nemen. Middels de advocatenwet kunnen aan advocaten die een scheve schaats hebben gereden, sancties worden opgelegd via een tuchtcollege. ‘’Ik vind het erg dat wanneer een of twee advocaten over de schreef gaan, alle 188 advocaten beledigd worden. De hele rechtstaat valt en staat dankzij onze advocaten. Maar erg dat de wet nooit op de agenda is geplaatst. Zelfs Jennifer Simons en Andre Misiekaba hebben een grote mond en meteen lelijke dingen te vertellen over advocaten’’, klaagt de deken.
Naast deze teleurstelling vindt Monorath dat hij een onvoldoende scoort als het aankomt op de communicatie binnen de orde. “We hadden deze moeten optimaliseren en gebruik moeten maken van de nieuwe technologieën.” Desondanks is hij dik tevreden over de targets die wel zijn bereikt in de korte periode van zes maanden. Zo is er wel ervoor gezorgd dat klachten sneller behandeld worden, stagiaires vooraf informatie krijgen over de opleiding en advocaten cursussen hebben gevolgd zoals ‘snel lezen’. Samen met het Hof van Justitie is er ook een aanvang gemaakt om de achtertand in te werken. Hoewel dit niet een aangelegenheid is van de Orde van Advocaten, heeft Monorath ook gepleit voor meer rechters en uitbreiding van het aantal griffiers. Een andere verlichting is de uitbreiding van deurwaarders, waardoor stukken nu sneller kunnen worden afgeleverd. ‘’Al bij al ben ik toch wel tevreden over de behaalde targets over deze zes maanden’’, aldus Monorath.

error: Kopiëren mag niet!