Nieuw Weergevondenweg vernoemd naar Mohamed Rashid Pierkhan

1Nieuwwee1r“We hebben nog lang niet iemand met deze gouden stem”, zei districtscommissaris Roline Samsoedien tijdens de onthulling van het straatnaambord van de Mohamed Rashid Pierkhanweg. De Nieuw Weergevondenweg is op zaterdag 4 oktober jongstleden op feestelijke wijze vernoemd naar wijlen Mohamed Rashid Pierkhan. De minister van Binnenlandse Zaken, Edmund Leilis, gaf aan dat deze grote Surinamer een onmiskenbare bijdrage geleverd heeft aan de Surinaamse gemeenschap. “Hij erfde zijn ondernemingsgeest, vooruitziende blik en passie voor het mediawerk van zijn vader, Noer Pierkhan”, aldus Leilis.
De Stichting Hindostaanse Immigratie (SHI) deed op 8 mei 2013 het verzoek om een straat te vernoemen naar de alom bekende omroeper tevens vroegere directeur-eigenaar van het radio- en televisiestation Rapar Broadcasting Network NV (RBN) en Dagblad Suriname. Dit verzoek is in 2014 wederom gedaan en uiteindelijk door de regering ingewilligd. Volgens voorzitter Shabier Izaak van SHI heeft Pierkhan een grote bijdrage geleverd op maatschappelijk, cultureel alsook religieus gebied. Tevens heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het mediagebeuren in ons land. Op grond hiervan heeft de SHI gemeend de naam van Rashid Pierkhan te eren en te vereeuwigen door een straat naar hem te doen vernoemen. Faried Pierkhan, de zoon van wijlen Rashid Pierkhan en de huidige directeur-eigenaar van RBN en Dagblad Suriname, richtte in zijn toespraak namens zijn familie een woord van dank aan de regering die zijn vader op zo een manier heeft geëerd.
Wijlen Rashid Pierkhan is 25 jaren voorzitter geweest van de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV). Hij heeft met de organisatie ‘Cultural and Art Promotion’ niet alleen veel buitenlandse artiesten naar Surianme gebracht, maar ook de culturele banden van Suriname met Guyana, Trinidad and Tobago en India helpen verstevigen. Vanwege zijn bijzondere inzet werd Rashid Pierkhan door het hoofdkwartier van de Ahmadiyya Anjuman Isha’ at-i-Islam (AAII) te Lahore, Pakistan, officieel aangesteld als coördinator voor de regio van de West Indies. In 1999 werd Rashid Pierkhan gedecoreerd met de Sitare-Ahmadiyyat (hoogste onderscheiding van de SIV) en op 4 november 1999 ontving hij van de president van de Republiek Suriname de onderscheiding ‘Grootmeester van de Ereorde van de Gele Ster’. Volgens John Sahari, directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), zijn straatnamen heel belangrijk. ‘Als iemand een belangrijke bijdrage heeft geleverd in de samenleving, wordt hij geëerd door een straatnaam naar zich vernoemd te krijgen.’ De Mohamed Rashid Pierkhanweg is de weg beginnende bij het ontmoetingspunt van de Nieuw Weergevondenweg met de Magentekanaalweg en de Leiding 21B, lopende in de westelijke richting tot de Bomaweg. Dit is bij resolutie van 17 juli 2014 vastgesteld.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!