Cynthia Ashruf: ‘Politici vergeten vaak dat dierenvrienden wel kunnen stemmen’

1Cynthia Ashruf 2‘Dieren kunnen niet naar de stembus gaan om hun stem uit te brengen, maar de politici vergeten vaak dat dierenvrienden wel kunnen stemmen. Wij zouden het verschil kunnen uitmaken’, geeft de voorzitter van de Henk Abrahams Stichting, Cynthia Ashruf, desgevraagd te kennen aan Dagblad Suriname. Gisteren is Werelddierendag herdacht in het dierenasiel. Zij zou het bijzonder op prijs stellen indien dierenwelzijn op de prioriteitenlijst van de beleidsmakers zou voorkomen. ‘Vaak genoeg wordt over het hoofd gezien dat dieren ook onderdeel zijn van de samenleving.’ Ashruf benadrukt dat de wetgeving dieren niet beschouwt als een levend wezen, maar als een onderwerp dat eigendom is van de eigenaar. Artikel 414 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht praat dan ook in termen van ‘vernieling van eigendom’ in plaats van doden of vermoorden. Gedurende het bewind van minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi was een conceptwet Dierenwelzijn in de maak. De commissie die indertijd was ingesteld, bestond onder andere uit de Henk Abrahams Stichting, Stichting Dierenbescherming Suriname en de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Justitie en Politie. De commissie is 2 jaren lang intensief bezig geweest. Maar hierna kwamen de verkiezingen gevolgd door een wisseling van de wacht op het ministerie. De conceptwet Dierenwelzijn verdween uit het vizier.
Ashruf geeft aan dat de conceptwet breed georiënteerd was. Niet slechts het welzijn van de huisdieren en gezelschapsdieren stond erin opgenomen, maar ook de dieren die in het wild leven. Ook het vervoer van dieren kwam erin voor. Zij vindt het jammer dat doorgeleiding van deze conceptwet naar DNA niet heeft plaatsgevonden. Zij doet een dringend beroep op een ieder om dieren niet te haten. ‘Je hoeft geen dierenvriend te zijn, maar haat geen dieren. Bezorg het dier geen pijn en leed.’
Werelddierendag was in feite op 4 oktober. Maar de activiteiten in verband met deze dag worden altijd op de zondag gehouden. Gisteren was het toevallig ook Ied-ul-Addha, waar moslims dieren slachten als onderdeel van hun geloofsovertuiging. Ashruf hiermee geconfronteerd, wilde zich liever niet uitlaten over deze kwestie. Zij onthield zich van elk commentaar.
In het dierenasiel zijn gisteren tal van activiteiten ontplooid waaronder fundraising en het geven van voorlichting. Het wederom uitvoeren van een sterilisatie- en castratieproject ligt in planning.

Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!