Suriname boos over afwijzing kandidaat secretaris-generaal ACP

Suriname boosSuriname is evenals Haïti en St.Kitts boos, omdat haar kandidaat, minister van OW, Rabin Parmessar, niet werd genomineerd voor de functie van secretaris-generaal van het ACP (The African, Caribbean and Pacific Group of States).Volgens beleidsvertegenwoordigers in Paramaribo was deze omissie onderdeel van een samenzwering tegen de minder in aanzien zijnde landen in de Caricom, waarbij aan de kandidaten van de ‘usual suspects’, namelijk Guyana, Jamaica en Trinidad, voorkeur gegeven werd boven de hunne. Gezegd wordt dat deze landen van oudsher de topposities van de overkoepelende regionale en internationale organisaties domineren. ‘Trinidad, Guyana en Jamaica hebben al eerder alle hoge posities bezet’, zei Parmessar in het weekend, ‘Suriname nooit, nooit.’ Dit meldt de nieuwsbron Amsterdamnews.
Tijdens de laatstgehouden Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, in New York zijn de kandidaten uit Guyana, Trinidad en Jamaica benoemd voor de functie van secretaris-generaal van het ACP. Suriname, Haïti en St. Vincent, die ook genomineerden hadden ingediend, zeggen dat hun kandidaten wederom zijn genegeerd ten voordele van de grotere staten. Het secretariaat van de ‘Carribean Forum’ gaf aan dat vanaf februari volgend jaar, het de beurt aan de Caribische regio zal zijn om de zaken van de ACP-groep te behartigen. Het Caraibisch gebied leidde voor het laatst de ACP-groep via Edwin Carrington van Tobago. Hij zat drie opeenvolgende termijnen aan, eindigend in de jaren 1990.
Het ACP is overigens in 1975 in Guyana opgericht, met het doel toezicht te houden op handel en hulpverlening in relatie tot de voormalige Europese kolonisators. Het ACP bestaat uit 79 landen. Het secretariaat van de ‘Caribbean Forum’ maakte afgelopen maandag bekend dat Patrick Gomes, Guyana ’s ambassadeur in België, hoogleraar Hamid Ghany van de ‘University of the West Indies’ in Trinidad, Patricia en Francis van Jamaica en een voormalig directeur van de in Genève gevestigde ‘International Trade Center’ naar voren zijn geschoven voor goedkeuring door de ACP-groep in de komende weken. De uiteindelijke beslissing zal in december worden genomen door de ACP-ministers.

error: Kopiëren mag niet!