Borstkankermaand ingeluid

Borstkankermaand ingeluid“Oktobermaand! Borstkankermaand! Vrouwen, laat uw borsten onderzoeken.” Met deze boodschap is de radiologiekliniek Halfhide & Hofwijk gisteren gestart met haar voorlichtingscampagne over borstonderzoek. ‘Middels deze voorlichtingscampagne wil de radiologiekliniek de noodzaak van borstscreening propageren’, vertelt radioloog Halfhide aan Dagblad Suriname. ‘Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en de doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen tussen de 30- en 60 jaar’, benadrukt Halfhide. ‘Hoe eerder borstkanker ontdekt wordt, hoe beter de behandelingsmethode en overlevingskansen voor de vrouw.’ Radioloog Halfhide geeft verder aan dat borstkanker ook bij mannen kan voorkomen. Maar dit gebeurt zelden. ‘Vrouwen zijn zich bewuster van deze ziekte dan mannen’, legt Halfhide uit.
Vroege ontdekking is belangrijk
Bij de radiologiekliniek worden vrouwen de komende tijd extra voorgelicht over mammografie. Een mammogram is een speciale röntgenfoto van de borsten waardoor eventuele afwijkingen zichtbaar worden. De laboranten bij de radiologiekliniek Halfhide & Hofwijk zijn zelf vrouw en kennen het belang van het onderzoek. ‘Een mammogram is voor ons vrouwen een erg belangrijk onderzoek en veel vrouwen zijn bang dat het een heel pijnlijk onderzoek is. Het is onze taak om de vrouwen gerust te stellen en het onderzoek zo aangenaam mogelijk te maken. Er zijn vrouwen die om financiële redenen dit onderzoek niet doen. Daarom is besloten om in deze oktobermaand het maken van een mammogram voor een aantal geselecteerde vrouwen kosteloos te doen. Het gaat om de patiënten met een on- en minvermogend kaart.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!