‘Vrouwen minder betrokken in besluitvorming en besluitvoering’

2 Vrouwen minder betrokken inDe voortrekker van de campagne ‘Ook Zij’, Karin Refos, geeft aan dat de Surinaamse vrouw dezelfde kansen tot ontwikkeling krijgt als de Nederlandse vrouw. ‘Vanaf de geboorte krijgen vrouwen in Suriname gelijke kansen als de Surinaamse mannen.’ Naast een bevolking met verschillende bevolkingsgroepen hebben wij ook verschillende culturen. ‘Daarmee zeg ik niet dat vrouwen zich onderwerpen aan gezag en autoriteit van de man.’ Professor Walther Donner heeft aangegeven dat een Surinaamse vrouw binnen de Nederlandse samenleving (waarin haar meer ruimte tot ontplooiing wordt geboden) op bijna alle fronten beter doet dan de Surinaamse man. “Suriname kan niet met Nederland worden vergeleken”, zegt Refos. Er zijn verschillende culturen en religiën in Suriname die een grote rol spelen bij de invulling van het gezin en niet bij de ontwikkeling van de vrouwen. Vrouwen moeten betrokken worden in de besluitvorming en besluitvoering. Deze betrokkenheid is niet voldoende zichtbaar in Suriname, is Refos van mening. ‘Je ziet vrouwen niet in leidinggevende posities, zoals in het parlement. Vrouwen zie je wel op ministeries en in bedrijven.’ ‘Ook Zij’ streeft ernaar om ook vrouwen op verkiesbare plaatsen te zien.
“De geschiedenis is heel lang een mannencultuur geweest. Nu pas drijven vrouwen naar boven”, zegt Refos. “In politiek-bestuurlijk zin moeten aan vrouwen hun rechten worden gegeven. In politiek bestuur moeten vrouwen te zien zijn”, vindt Karin. “Daarom moeten politieke organisaties meer hun best doen om capabele vrouwen op de lijst te plaatsen en niet komen zeggen dat zij er niet zijn”, aldus Karin Refos.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!