President voorspelt 60.000 ha inzaai in 2015

1 President voorspelt 60President Desi Bouterse verwacht dat in 2015 er 60.000 ha ingezaaid zal worden. Dat zei hij tijdens de jaarrede afgelopen woensdag in DNA. Er wordt volgens hem intensief gewerkt aan de aanpak van de landbouwinfrastructuur ten behoeve van de productie en productieverhoging. ‘Het Agrarisch Krediet Fonds (AKF) wordt verruimd, zodat in 2015 meer bedrijven in aanmerking zullen komen voor agrarische kredieten onder voorwaarden die aantrekkelijker zijn’, aldus de president in DNA. VHP-parlementariër Mahinder Jogi reageert niet verrast op deze aankondiging van de president. Hij zegt dat hij deze aankondiging elk jaar heeft gehoord, echter ziet hij geen acties. ‘Er wordt volgens de minister reeds 30.000 ha per seizoen ingezaaid. Twee seizoenen brengt op 60.000 ha. Als de president nu pas aankondigt dat er 60.000 zal worden ingezaaid, wil dat zeggen dat de minister onjuiste informatie heeft gegeven over de huidige situatie’, redeneert Jogi. Aan de andere kant heeft de president volgens hem ook meteen beaamd dat er veel problemen zijn binnen de rijstsector en daarom er aankondigingen worden gemaakt. Jogi zegt dat de president per direct naar de problemen van de rijstboeren moet kijken en met acties moet komen.
Laat de president het doodbloeden van de rijstsector stoppen
Een van de grootste problemen waarmee de rijstboeren kampen, is de hoge prijzen van brandstof. ‘Een rijstboer gebruikt 150 liter diesel per ha. SRD 2 per liter gaat naar de government take, wat betekent dat de overheid SRD 300 per ha verdient aan de rijstboeren. Als er 60.000 wordt ingezaaid, wil dat zeggen dat de overheid ruim SRD 18 miljoen per jaar verdient aan de rijstboeren. Dus de overheid maakt de rijstboeren jaarlijks ruim SRD 18 miljoen armer. Waarover heeft de president het eigenlijk?’, merkt Jogi geïrriteerd op. De enige waarheid in het leven van de rijstboer is dat die steeds aanmaningen krijgt van de banken, zegt Jogi. Boeren zitten in de schulden voor bedragen van SRD 50.000 tot SRD 100.000. Renteaflossingen kunnen ook niet worden gedaan. ‘Laat de president het doodbloeden van de rijstsector stoppen en niet veel praten’, aldus Jogi.

error: Kopiëren mag niet!