Ronny Asabina: ‘Geen fly-overs en highway meer maar een trein’

IFRonny Asabina is niet onder de indruk van de jaarrede van president Desi Bouterse. Het enig verschil met de jaarrede van vorig jaar is dat er niet meer in termen van fly-overs en higway is gesproken maar over een trein. Als nieuwigheid vond Asabina, zoveel uitleg die gegeven wordt om tal van zaken te realiseren binnen 8 maanden tijd. ‘Dit geeft aan dat in de afgelopen 4 jaren haast niets is gerealiseerd. Want al de zaken die voorkomen in het document kruispunt en het ontwikkelingsplan zijn weer herhaald.’
Volgens de president is zijn eerste zittingsjaar het verkenningsjaar geweest. Het tweede en het derde jaar werden betiteld als het doe-jaar. Blijkt toch dat er haast niets zijn gerealiseerd, volgens het assembleelid. De president had het afgelopen jaar een financiele reconstructie aangekondigd. Er zou een crashprogramma komen. Maar deze schijnen slechts bij woorden te zijn gebleven. Asabina had verwacht dat het staatshoofd expliciet zou aangeven wat hij nog gaat doen binnen de resterende 8 maanden.
Verder is door Bouterse aangegeven dat hij een lege kas heeft aangetroffen. Volgens Asabina is dit een leugen. Indien dat het geval is geweest plaatst hij vraagtekens van waar de financiele middelen zijn gehaald voor het realiseren van een aantal activiteiten. Een hiervan is de verfraaiing van het Revo-plein. Dit betrof een van de eerste activiteiten die zijn ontplooid nadat de huidige beleidsmakers aanzaten. In augustus 2010 werd de president geïnaugureerd en op 25 februari 2011 was de verfraaiing van het Revo plein een feit. Asabina plaatst ook kanttekeningen met welke middelen de oud-minister van Openbare Werken, Ramon Abrahams zijn kantoor had omgebouwd en zijn wagen had gepimpt.
Integendeel heeft de regering het volk volgens Asabina verarmd door de SRD te devalueren. klemHierdoor is veel meer geld in het laadje gekomen. Dit heeft niet te maken met de verdiencapaciteit legt de politicus de nadruk op. Er moet ook niet uit het oog verloren worden dat de government take met SRD 0,50 is verhoogd. En de kurk waarop de economie van Suriname drijft, de mijnbouwsector bleek voordelen met zich mee te brengen vanwege de gunstige prijzen van de grondstoffen.
Verder heeft de president geen uitleg gegeven over de consequenties die de aanname van de sociale wetten met zich zal meebrengen voor de gemeenschap. ‘De president heeft geen lering getrokken uit het verleden. Hij heeft weer zoveel beloftes gedaan waarvan we weten dat die bij voorbaat niet te realiseren zijn.’ Asabina zegt met klem dat deze regering de historie ingaat als de regering die niet heeft kunnen bewerkstelligen dat zich een buitenlandse ondernemer is komen vestigen binnen de 4 jaren tijd die zij al aanzit.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!