Nieuwe suikerfabriek Nickerie is eigenlijk ethanolfabriek

Minister Soeresh Algoe van LVV had gisteren een onderhoud met de nieuwe suikerfabrikant, Roy Kong Jong Foek. Dit bevestigde de minister in een gesprek met Dagblad Suriname. Kong Jong Foek, die tevens eigenaar is van het nieuwste hotel in Nickerie genaamd ‘Hotel Royal Inn Nickerie’, is drukdoende met het opzetten van een suikerfabriek in dit district. De fabriek komt te staan nabij South Drain, niet ver van de steiger voor de veerverbinding tussen Suriname en Guyana. De Surinaamse ondernemer werkt hierbij samen met een Chinese counterpart met wie reeds een intentieverklaring is getekend. Voor het helpen opzetten van het project zullen deskundigen uit Cuba gehaald worden. Volgens parlementariër Rashied Doekhie, die ook bekend is met het project, gaat het om 32000 ha welke beplant zal worden. ‘Het gaat om een driedelig project, waarbij niet zozeer suiker, maar meer ethanol geproduceerd zal worden’, verduidelijkt hij. ‘Deze ethanol zal deels door staatsolie opgekocht worden. Een kleinere unit zal aangewend worden voor de suikerproductie, welke lokaal en mogelijk ook voor export bestemd zal zijn. Uit het afval zal vervolgens genoeg energie (elektriciteit) opgewekt worden om niet alleen Nickerie van stroom te voorzien, maar ook aan Guyana zal eventueel stroom kunnen worden doorverkocht.’
Afspraken maken met Staatsolie
Doekhie wijst erop dat, met het oog op de ontwikkeling van het land, het goed zou zijn als Kong Jong Foek en Staatsolie aan tafel gingen om goede afspraken te maken. Te Wageningen is Staatsolie momenteel bezig met het Ethanolproject. Hiervoor zal eerst 12000 ha aan suikerriet moeten worden geplant. Behalve dat er ethanol uit de suiker zal worden gehaald door Staatsolie is het de bedoeling dat suiker geproduceerd wordt voor consumptief gebruik. 25% van de suiker zal worden afgezet op de lokale markt en 75% zal bestemd worden voor de export. ‘Partijen moeten elkaar niet bijten, maar moeten kijken hoe ze gezamenlijk het land tot ontwikkeling kunnen brengen’, zegt Doekhie, doelend op het feit dat er een concurrentiestrijd kan ontstaan tussen Staatsolie en de ethanolfabriek van Kong Jong Foek.
Volgens minister Algoe is Kong Jong Foek nu bezig met de eerste fase van het project, namelijk de bodemanalyse. De rol van LVV in deze is erop toe te zien dat het project volgens de internationale regels wordt uitgevoerd op het gebied van het milieu en de mogelijke schade daaraan. Behalve minister Algoe en parlementariër Doekhie heeft ook dc Wedperkash Joeloemsingh van Nickerie bevestigd dat de suikerfabriek er komt. Joeloemsingh wist Dagblad Suriname nog te vertellen dat de bouw van de fabriek al heel vergevorderd is. Kong Jong Foek was niet bereikbaar voor commentaar. Suikerplantages waren destijds de trots van Nickerie. ‘Omstreeks het midden van de 19e eeuw was het aantal suikerplantages in Suriname sterk teruggelopen. Nochtans bevonden zich in dit district enkele van de meest bloeiende suikergronden van heel Suriname (Waterloo en Nursery). Met minder dan 1/8 deel van het arbeidspotentieel van Suriname leverden de plantages van Nickerie op den duur ruim 1/5 van de suiker voor het hele land’, halen we uit de geschiedenis van Nickerie. Nu lijkt het erop dat Nickerie wederom in trek is voor het produceren van dit agrarisch product, al dan niet met andere doelen dan twee eeuwen terug.

error: Kopiëren mag niet!